Бонсай (от японски: „градинарство в поднос“) е изкуството, при което се отглеждат умалени копия на дървета, храсти и мъх, които се срещат естествено в природата.

Стилове бонсай:

  • Дръвче върху скала – красив стил напомнящ онези недостъпни места където дръвчетата растат духани от ветрове и живеещи в сурови условия. За целта ви е нужна пореста или напукана скала върху която се поставя дръвчето и се прилепва с глина, след което се покрива с мъх, за да се запазва влагата. Постепенно корените ще навлязат в пукнатините и ще стане здрав захват.
  • Гора – красив стил напомнящ истинската гора в природата, но в по малък размер. Тук се използват предимно дръвчета от един вид и се подреждат по произволен начин, като няма значение в размера или възрастта на дръвчетата. За този стил предимно се използват овални плитки съдове, но може и с друга форма. След засяване в саксията и оформяне на композицията се поставя мъх и се полива обилно. След месец и дръвчетата и мъхът ще са се хванали здраво за почвата.
  • Пейзаж – абсолютно същият стил като горния, само че за разлика от него, тук е желателно да се използват различни видове дръвчета и да се оформи природна картина.


Бонсай

Отглеждане на бонсай:

  • Светлина – дръвчетата са светлолюбиви. През лятото може да се изнасят на по осветено място, например терасата. Това подпомага растежа, но е необходимо да се избягва пряката слънчева светлина.
  • Температура – според избрания тип дръвче. Субтропичните видове се отглеждат при температури 10°С до 16°С, докато тропичните видове обичат малко по-топъл климат: 18°С до 24°С.
  • Напояване – особено важен момент в отглеждането на бонсай. Винаги почвата на дръвчетата трябва да се поддържа влажна. Според избрания вид дръвче, поливането става от всеки ден, до веднъж на 2-3 дни. При топъл и сух климат, листата на дръвчето се пулверизират.
  • Присаждане – На всеки две години. Дръвчето се изважда от съда, изрязват се около 1/3 от корените му, отрязаните връхчета се пинизират и дървото се поставя във вече сменената почва.
  • Подхранване (торене) – за правилното наторяване на почвата, най-добре е да се използват течни торове. През топлия сезон, дървото се подхранва веднъж месечно, а през хладния – веднъж на всеки два месеца.
  • Подкастряне – необходимо за поддържане на правилната форма и растеж на дръвчето. Пожълтелите листа се изрязват редовно, както и някои от долните клонки и нежелани разклонения.

Бонсай