Десертът наречен Чуро / Чурос е бърза и лесена за приготвяне сладка храна от парено тесто, която наподобява познатите ни толумбички и е широко разпространена в териториите населявани от хора говорещи испански и португалски. Произходът на чуросите е неясен, но както голяма част от тестените кулинарни произведения, които южноевропейските народи приемат за традиционни, те най-вероятно са били пренесени от мореплаватели и пътешественици от Китай, където са познати като Юу-тяо (трад. кит. – 油條) и много други имена. Независимо от първоизточника обаче, всяка национална кухня добавя различни детайли към дадено ястие, обогатявайки и усъвършенствайки го. Трябва да отбележим, че има множество различни нюанси при подготовката на тестото и в повечето случаи този десерт е пържен, но тук ще предложим един от вариантите за приготвяне на чуроси, като изборът на топлинна обработка може да варира според личните предпочитания.

Необходими продукти:

Чурос - традиционни испански толумбички
Вода – 250 мл.
Краве масло – 110 гр.
Брашно – 150 гр.
Яйца (средно големи) – 3 бр.
Захар – 1 супена лъжица + 50 грама.
Канела, канелена захар – по желание

Начин на приготвяне:

Както отбелязахме, чуросите се правят бързо и лесно, но е важно да се съблюдава технологията за приготвяне на тестото.
Първоначално трябва да се разтопи маслото във водата на среден огън, след което постепенно се добавя брашното. Бърка се с дървена или силиконова лопатка до хомогенизиране на сместа. Бъркайте старателно, като постепенно, след около минута-две, тестото ще започне да се събира на топка, но продължавайте с разбъркването, докато то не стане съвсем гладко. Свалете тестото от огъня и го оставете да се охлади. Добавете яйцата едно по едно като бъркате енергично. След добавянето на всяко яйце сместа ще се втечнява, но не се притеснявайте, а продължавайте с бъркането. Накрая добавете една супена лъжица захар.
Прехвърлете готовото тесто в сладкарски пош или шприц. Хубаво е да имате звездообразен накрайник, понеже това ще осигури максимална площ за термичната обработка, но ако нямате подобни пособия и обикновен найлонов плик с отрязан ъгъл ще ви свърши работа за оформянето. Можете да пържите в предварително загрята мазнина или да шприцовате върху хартия за печене и да поставите в загрята на 200 градуса фурна за около 12-15 мин. или до получаване на златист цвят. Формата също може да бъде различна – продълговати пръчици, подкова, спирала и др. Готовите чуроси се овалват, докато са горещи, в захар и канела. Ако сте ги пържили, е добре да се отцедят за кратко преди овалването. Когато се охладят до температура подходяща за консумиране, се поднасят с добавка от шоколад, сладко, сметана или друга подобна.