Лесно ли е да отгледаш авокадово дръвче у дома? Отговорът на този въпрос е положителен, но ще са ви нужни търпение и, може би, повече от един опит. Мнозина знаят, че голямата костилка на плода всъщност е семка, която може да роди ново поколение, но за това са необходими малко търпение и подходящи условия. Естествено, не може да се очаква, че всяко семе ще покълне и затова ако възнамерявате да се хвърлите в подобно начинание, е желателно да го направите поне с няколко плода, а пък ако имате успех с всичките, ще можете да направите и страхотен подарък на някой почитател на екзотичните растителни видове.

Метод за реализация:

Да отгледаш авокадо у дома
За да направите своя опит, на първо място ще ви е нужно авокадо. Изберете по-мек плод, като се старайте да не нараните семката при изваждането ѝ. Принципно, в реализацията на тази идея съществуват два подхода, като се смята, че единия е по-удачен в домашни условия. Директното посяване в почва е възможен начин, като за целта ще трябва да се зарови половината семка и това трябва да е по-широката ѝ страна, т.е. връхчето да се подава над пръстта, която трябва да е рохка и влажна. Трябва е на топло и светло и да се полива често, но без задържане на водата. Разпукването на семката и появата на новото растение се получава след 4 до 8 седмици. Ако след този период няма никакво развитие, то най-вероятно опитът е неуспешен.
Другият, значително по-популярен метод е чрез потапяне във вода. За целта се използват 3 или 4 клечки за зъби които се забиват на едно ниво в средата на почистената семка, така че да могат да служат като опора при потапянето на последната във водата. Водата, от своя страна, е добре да е мека и да покрива също около половината от семката, а потопената част отново да е по-удебелената. Не винаги е толкова лесно на пръв поглед да се прецени коя част е горната и коя долната. Бъдете внимателни, тъй като това е много важно – над водата трябва да бъде тази част от семката, която е била откъм дървото. Поставя се отново на светло и топло място, като се долива течност непрекъснато, за да се поддържа едно ниво. Тя може и да не се сменя, но застоялата вода ще придобие мътност и аромат на застояло, така че можете да я подменяте изцяло или частично с нова мека вода на всеки 10-15дни. След около два месеца трябва да имате разпукани семки и подало се растение. Корените се подават във водата, а стъблото отгоре. Оттук нататък има няколко различни подхода, но при всички случаи е необходимо да се развият добри и здрави корени, а не да се бърза с пресаждането. В единия случай можете да започнете да добавяте на всеки няколко дни по малко почва във водата, докато след около 4-5 седмици имате само пръст, в която са корените и тогава да пресадите. В другия трябва да продължите грижите по същия начин като до момента на покарването и да изчакате развитието на здрава коренова система, преди да преместите внимателно в голяма саксия с пръст. Оттам нататък грижите са като за цитрусово дърво, но е малко вероятно да получите плод в домашни условия.