Доматът (Solanum lycopersicum) е ядивен плод, най-често срещан в нюанси на червеното, който произхожда от Централна и Южна Америка. Думата идва от езика на Ацтеките, част от уто-ацтекското езиково семейство, Науатъл (Науатл/Науатхс), като индианското „томатл“, означаващо „дебела вода“/“дебело нещо“ се превръща в испанското „томате“ и се разпространява в по-голямата част от света като нарицателно за червено-розовите плодове, макар и оригиналната ацтекска дума да се е отнасяла за зелено-жълтите родственици. Когато Ацтеките започнали да култивират по-големи и червенеещи видове ги нарекли „шиитоматл“, означаващо „дебела вода с пъп/дебело нещо с пъп“. От друга страна, чрез италианското pomodoro (от pomo d’oro – „ябълка от злато“ – визиращо в началото предимно жълтите видове) се пренася в редица държави като Полша, Русия и др. Научното име Solanum lycopersicum идва от името на Семейството растения Solanaceae (бълг. „Картофови), от което е и силно отровната Беладона (Atropa belladonna) или Лудо биле и, най-вероятно, от немските митове за върколаци, с които беладоната се свързва. Отначало на стария континент са отглеждани единствено като декоративни градински растения заради ярките плодове, които са считани от европейците за отровни. Подобно схващане е допълнително повлияно от някои неядивни видове и от действително съдържащата се в доматите отрова (соланин и томатин), макар и това да се отнася за листата, а не за зрелите плодовете, в които пък има съдържание на никотин. С течение на времето и под способността на доматите да мутират, този растителен продукт обаче постепенно навлиза в кухнята и трайно се настанява на трапезата на народите по цял свят, а в много случаи заема и едно от централните места.
Това важи с пълна сила за средиземноморската кухня. Интересното е, че докато ботанически и научно доматите са плодове, то в кулинарията те се приемат за зеленчуци, което поражда известни обърквания. Подобно объркване в края на 19 век, следствие на Митническото облагане на зеленчуците, но не и плодовете в САЩ, води до правен спор и Решение на Върховния съд на страната, постановяващо домата за зеленчук, но единствено и само за целите на митническата тарифа от това време и без научни или ботанически претенции.

Съществуват около 7500 различни разновидности домати, култивирани и отглеждани в различни условия и с различна цел. Някои популярни и по-редки сортове можете да видите ТУК.

Доматите - едно от големите наследства на ацтеките