Езерото Кияндао (кит. – 千島湖), буквално – „Езерото на хилядата острова“ е създадено от човешка ръка през 1959г. като част от хидротехническо съоръжение за обезпечаване работата на ВЕЦ Ксин-ан. Наводнената долина се простира в подножието на планината Ву-Ши или „Планината на петте лъва“. Водата залива древния град Ши-Ченг („Лъвският град“), запазвайки историята на до 40м дълбочина. На площ от 573 кв.км. са разположени 1078 големи острова и няколко хиляди малки. Водата в езерото е изключително чиста и в по-голямата си част е годна за пиене. Площта на островите от над 85 кв.км. е покрита с буйна растителност и богатство от животинкски видове. Макар и да има частично застрояване на някои зони, основната част от островите остават екзотична туристическа атракция, включваща „Островът на птиците“, „Островът на маймуните“, „Островът на змиите“, „Островът, който ще напомни за детството“. Има и организирани подводни експедиции.

Езерото на хилядата острова  (2) Езерото на хилядата острова  (3) Езерото на хилядата острова  (1) Езерото на хилядата острова  (4)
Езерото на хилядата острова  (8) Езерото на хилядата острова  (7) Езерото на хилядата острова  (6) Езерото на хилядата острова  (9)