Архипелагът „Хилядата острова“ е разположен от двете страни на границата между САЩ и Канада по течението на река Сейнт Лорънс (анг. Saint Lawrence), при стеснението в североизточната част на езерото Онтарио. Простира се на около 80км надолу по течението, съставен от канадски (в провинция Онтарио) и американски (Щатът Ню Йорк) острови. Общият им брой е 1864 с големина от около 100 кв.км. до миниатюрни образувания. Има три основни критерия за признаването за остров – да е над водната повърхност целогодишно; да е по-голям от 1квадратна стъпка (анг. – square foot) или 0.093 m2 и да поддържа поне едно живо дърво.

Районът е изключително популярна туристическа дестинация и е признат за биосферен резерват от ЮНЕСКО (UNESCO) през 2002г. Водите са изключително чисти и може да се види дъното на близо 25 метра дълбочина. С изключение на основния канал обаче, наличието на подводни скали с различна дълбочина, прави пътуването по вода при липса на видимост много опасно.
Най-големият остров е Остров Улф (анг. – Wolfe Island), разположен изцяло в Канада. Архипелагът предлага изключителни възможности за любителите на природата, а същевремено носи и белезите на историческите събития от този регион. След като района като става много популярна дестинация за почивка в края на 19-ти и началото 20-ти век, се появяват и редица частни домове и сгради. Най-популярни са „Кулите“ на Мрачния остров (Dark Island), наричани в наши дни „Замъкът Сингер“ и изоставения за повече от седем десетилетия Замък Болд. Той е започнат от магнатът Джордж Болд (George C. Boldt) и е изоставен, но завършен през последните години по оригиналните планове и с добавката на съвременни удобства.
Изградени са редица свързващи и панорамни маршрути и от двете страни на границата, улесняващи пътуването и позволяващи максимален емоционален заряд от това изумително кътче на планетата.

Хилядата острова - САЩ и Канада (12) Хилядата острова - САЩ и Канада (4) Хилядата острова - САЩ и Канада (13) Хилядата острова - САЩ и Канада (8)
Хилядата острова - САЩ и Канада (7) Хилядата острова - САЩ и Канада (11) Хилядата острова - САЩ и Канада (9) Хилядата острова - САЩ и Канада (1)