Жеравна е село в Югоизточна България. То се намира в община Котел, област Сливен. Регионът има много добре изразена пътна мрежа. Жеравна е на удобно за пътуване място, на 32 km от крайпътния възел „Петолъчката“, на пътя София – Бургас.

Тук времето е спряло. Няма да видите забързани за работа или за където и да е хора. Животът си тече с характерното за планинските села спокойствие. Жеравненци са някак си „над нещата“ – вероятен остатък от чорбаджийското минало на Жеравна.
Тук са се развили занаятите, животновъдството и търговията. Селото се замогнало през XVII век, защото е било на важния път към Търновград.
Стаите на къщите са с резбовани тавани и изящни апликации по вратите, прозорците и иконостасите. Всичко е застлано с тъкани от този край и също със забележителните котленски килими.
Жеравна е световен архитектурен паметник. До ден днешен са запазени близо 200 къщи със статут на паметници на културата, всяка от тях е на възраст от 150 до 300 години. През Възраждането село Жеравна става значителен културен център.