Забавна идея и лесна за приготвяне рецепта на кюфтенца в лук и бекон. Този оригинален подход предоставя възможност и за множество вариации във вкусово и продуктово отношение, както и за начина на термична обработка. В конкретния случай се използва кайма, но плънката би могла да е зеленчукова или комбинирана. Възможностите са десетки, когато има вдъхновение и желание за кулинарни експерименти.

Необходими продукти:

Лучени кюфтенца в бекон
Няколко кръгли глави стар лук
Кайма
Гъби и магданоз
Сол, черен пипер и кимион на вкус
Барбекю сос – готов или домашно приготвен
Резени бекон
Клечки за зъби за фиксиране

Начин на приготвяне:

Лукът е желателно да е със средна големина, тъй като неговия размер определя и диаметъра на кюфтенцата. Всяка глава лук се разрязва наполовина, като от всяка част се отлюспва по парче, а всяка двойка парчета се групира поотделно. Внимавайте да запазите целостта на люспите, тъй като те ще са „черупката“ на кюфтенцата. По желание, може да накиснете лучените люспи в малко разредена лимонова вода със сол и захар. По-дребните люспи от сърцевината на лука може да нарежете на ситно и да добавите в каймата или оставите настрана. Овкусете каймата, добавете също нарязаните гъби и магданоз, и малко от барбекю соса. Ако имате вкусови предпочитания за готови сосове от конкретни марки може да използвате такъв, но ако желаете може да си приготвите и домашен.
Много вкусен сос за барбекю се получава от смесването на запържени с малко кафява захар (до карамелизиране) ситно накълцани или пасирани лук и чесън, към които се добавя малко доматено пюре, мед, горчица, лимонов сос, соев сос, табаско (лют сос), черен пипер и сол, и тази смес се подварява на тих огън до желаната гъстота.
От овкусената кайма се оформят топчета, които се поставят между две половинки лук и се увиват в ивиците бекон, а после се фиксират с клечки за зъби. Така получените кюфтенца се намзват с барбекю соса и се оставят за около половин час, след което се пекат на скара или в омазнена тава с малко вода.