Маслена лампа от портокал или мандарина

Тук ще ви покажем един изключително лесен, бърз и 100% екологичен начин за изработка на маслена лампа от портокал или мандарина.
Не се нуждаете от нищо друго освен цитрусов плод, нож, зехтин, а времето за изработка е около минута. Това знание може да ви бъде полезно ако искате да имате свещи на трапезата, но сте забравили да ги купите.
Можете да изработите подобен светилник и само, за да впечатлите другите с неизчерпаемите възможности, които ни е дала природата.

Изработка на екологичен светилник
Внимателно разрязвате кората на портокала през цялата окръжност, като се стараете да не засегнете резените, защото ще потече сок. Разрезът трябва да е на височина от около 1/3 от горният център. Долният, т.е тази част, в която плодът е бил свързан с дървото, ще бъде основа – дъното на бъдещият светилник. Отстранете изрязаният капак. С помощта на лъжица започнете постепенно да отделяте резените от кората. Прокарвайте лъжицата между тях в цялата вътрешна част на портокала, но не до самият център на дъното. Внимавайте да не прекъснете централната вътрешна ципа, тъй като тя ще е бъдещият фитил. Извадете резените, а в получената форма налейте две-три лъжици зехтин като обливате ципата. Запалете този „фитил” и вашата био-маслена лампа ще ви дари с красива, нежна светлина. Ако не се запали веднага, означава че сте навлажнили ципата или плодът не е съвсем узрял. Можете да я обгорите с продължителен пламък (например със запалка за газов котлон) или да изчакате до едно денонощие, за да изсъхне.

Така изработената лампа ще свети около два часа, но трябва да бъде под постоянен надзор, а за предпочитане е да бъде поставена в огнеупорна основа.