Има различни подходи да си направите сами килимче или чердже от различни непотребни влакна, но тук ще ви предложим една идея за изработка от найлонови торбички. Самите торбички от своя страна може да бъдат разноцветни или в гама, в зависимост от вашето артистично виждане. В посочения вариант са използвани черни и жълти торби за отпадъци за постигане на предвидената композиция. Подобна постелка е много подходяща за открити пространства – двор, тераса или избени помещения и т.н., но основното ѝ предимство е, че е изработена собственоръчно. Другото важно нещо е да се забавлявате докато творите.

Необходими са ви само голямо количество найлонови торбички, два еднакви картонени шаблона, здрав конец или друг шнур за пристягане, ножици и текстилна или синтетична основа за композицията ( в конкретния случай е мрежа за комари ).

Начин на изработка:


Направи си сам чердже от найлонови торбички

Преди да започнете работа трябва да имате визия относно крайния вид. Ако е необходимо направете схема. В основата на идеята е изработката на помпони, които се фиксират към основата. Вместо текстилни нишки обаче се използват нарязани на тънки ивици найлонови торбички. От значение са плътността на найлона, броя намотки и широчината на картонените шаблони. В конкретния случай последната е 3см, което означава краен диаметър на помпона от 6см.
Поставете нишката за пристягане между шаблоните и навийте отгоре подготвените найлонови лентички. Отрежете навитите ивици от единия край на шаблона и пристегнете в другия. Оформете помпон с ръка. Тази операция е в основата на работата; ето защо е необходимо да сте уверени в това, което правите. Ако е необходимо направете няколко различни помпона преди същинското начало. В зависимост от избраната основа, пресметнете необходимия брой елементи. В случая са закрепени шахматно през 6см. Подгответе вашата композиция, изработете помпоните, привържете ги към основата и изрежете излишните нишки. Ако сте се справили добре ще имате уникално чердже направено от вас самите.