Да си направиш сам уникален, впечатляващо красив моден аксесоар като гривна е сравнително лесно и приятно творческо занимание. Кехлибарът в природата е капанът на вечността, който съхранява през вековете съвършенството на отдавна отминали времена. Съвременното развитие на приложната химия ни позволява с минимални усилия да пресъздадем тази невероятна красота чрез собствените си умения. Необходими са ни само подходящ калъп, епоксидна смола за бижута и избрани артистични декорации.

Начин на изработка:


 Направи си уникална артистична гривна
Калъпът за отливането на тази прекрасна гривна може да бъде закупен готов от магазините за артистични материали или да бъде изработен собственоръчно. Повечето видове силикон са подходящ материал, а също и всяка друга форма облепена плътно с парчета напоени с лепило С200 вестници. Това е нужно, за да няма контакт между епоксидната смола и формата ако тя не е силиконова, защото в противен случай отделянето на готовият аксесоар ще е почти невъзможно. Епоксидната смола е двукомпонентно лепило, което може да е прозрачно или с оттенък. Тя трябва да се смеси според указанията на производителя, а после да се излее внимателно в калъпа. Трябва да се работи търпеливо, за да се избегне получаването на въздушни мехурчета, освен ако това не е търсен ефект. След това се поставят избраните декорации, в случая красиви листа оформени и подрязани с ножичка. С помощта на клечка за зъби се дооформя разположението на листата в смолата. Така получената комбинация се поставя в предварително загрята на около 80°С фурна, за 10-15 мин., което помага за излизането на въздушните мехурчета от вътрешността, а и ускорява процеса на съхнене. Този етап е задължително да бъде съобразен с предписанията на производителя на смолата. Оставя се да се втвърди напълно и много внимателно се отстранява калъпа. Получената гривна има множество остри ръбове и затова е необходимо да се изшлайфа и лакира с лак на водна основа.

Сега вече имате ново артистично, дизайнерско модно украшение. На този принцип може да си направят всевъзможни, невероятно красиви аксесоари с естествени материали, а ако искате различни комбинации – дайте воля на фантазиите и въображението си като използвате цветя, морски декорации, кафе или всяка друга идея.

 Направи си уникална артистична гривна