Санторини е малка група острови с вулканичен произход в Егейско море. Архипелагът е известен преди всичко с катастрофалното вулканично изригване, станало тук 1400 пр.н.е..
Първоначално бреговата линия на Санторини била почти правилна окръжност, получена в резултат на вулканските изригвания, довели до образуването на острова. През 1400 пр.н.е. вулканът експлодирал с такава мощ, че централната част на Санторини литнала във въздуха. На нейно място се образувал огромен кратер или по-точно калдера, който се запълнил с морска вода.
През 1956 г. силно земетресение край остров Аморгос разрушава много сгради в северната част на Санторини, което води до изоставяне на много от селата му.
Разширяване на туризма е довело до растеж на икономиката и населението.


Сега Санторини е един прекрасен туристически център, който привлича туристи от всички дестинации. Като курорт започва да се развива от 1960-1970 г. На острова се преплитат битовия гръцки стил и модерния лукс. Осеян е със скъпи и по-евтини хотели, таверни, барове, дискотеки, красиви плажове и е заобиколен от кристално чиста вода.
Фира е главният град, прието е залезът да се гледа в Иа или Имеровигли. Най-широките плажове са на Камари и Периса. Известният Червен плаж, както и Белият плаж, Черният плаж и Плажът на влюбените (Lover’s beach) са близо до Акротири. Има и още множество селца – Пиргос, Мегалохори и др.

Санторини бе класиран на върха на класацията за Остров в света за 2011 в Travel + Leisure Magazine.  Санторини е наречен „Най-добрият остров в света“ от Би Би Си през 2011 г.