Вкусна и забавна рецепта за торта във формата на костенурка.

Тази рецепта може да се изпълни и с готови пандишпанови блатове, закупени от магазина, но тук ще ви я представим във вариант с пухкави палачинки. Забавният момент е оформянето на костенурка с помощта на резенчета киви.

Необходими продукти за палачинките:

Палачинкова торта "Костенурка"

2 яйца – белтъците и жълтъците се разделят
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.ч. олио
1 ч.ч. прясно мляко
1 и 1/3 ч.ч. брашно
1 ч.л. ванилия

Жълтъците се разбиват със захарта и солта. Към брашното се добавя бакпулвера и се пресява. Разбива се заедно с жълтъците, млякото и олиото до гладка смес. Белтъците отделно, също се разбиват до пухкава пяна и след това внимателно се добавят към сместа. В тиган се разтапя съвсем малко масло и се разпределя навсякъде. Добавят се около 4-5 лъжици от сместа, като палачинките се пържат на умерена температура до златисто-кафяво. Преди всяка се разтапя по малко масло в тигана.

Палачинките трябва да са добре охладени преди да оформяте тортата. Също така е необходимо да се обърнат в друг съд на обратно, за да се притиснат и изгладят или изрежат ръбовете (да има няколко с по-малък диаметър, за да се оформи корубата на костенурката) доколкото е възможно и накрая да се покрият с плик или алуминиево фолио, за да останат меки.

Можете да редувате върху всяка палачинка тънък слой течен шоколад, разбита сметана и киви, а ние ви препоръчваме на места да замените кивито с банан, тъй като ароматите с останалите съставки се смесват отлично.

Когато всички палачинки са подредени една върху друга с плънката между тях, цялата торта се покрива със сметана и се заглажда. Подреждат се тънки резени киви, като се започва от основата към върха с леко застъпване, докато се покрие цялата повърхност. Оформят се крачета и главичка от киви, за да се получи форма на костенурка.