Релсовите или рейлингови системи (от англ. rail – релса, парапет) са красив и ергономичен начин за организиране на пространството в кухнята. Модификациите на тази тема са хиляди, но в основата си те всички са базирани на принципа на използването на релса, на която се окачват прибори, посуда, аксесоари, продукти и др. Вариантите за изпълнение също са неограничени, а единственото, което трябва да се вземе под внимание са материалите за направа, тъй като изпаренията, влагата и триенето могат да предизвикат сравнително бързо корозиране / загниване. Неръждаеми метали или сплави са основно използвани в производството на рейлинговите елементи, което от своя страна определя и малко по-високата им цена, но има и такива направени от дърво и/или други материали. Функционалността е водеща при избора на подобна система и затова обмислянето на процесите в кухненското помещение трябва да предхожда изборът и покупката ѝ. Естествено, всеки има възможността да си я направи сам – уникална и съобразена с индивидуалното пространство и потребности. В болшинството от случаите, монтажът е върху стената и е на височината на работния диапазон на готвача, а често в по-големи помещения и островни кухни се прави таванен монтаж и височината обикновено е над нормален човешки ръст, така че окачените прибори и посуда да са около нивото на зрителното поле на готвача.

Ето и няколко примера за това:

Рейлингова система за организиране на кухнята (1) Рейлингова система за организиране на кухнята (6) Рейлингова система за организиране на кухнята (19) Рейлингова система за организиране на кухнята (16)
Рейлингова система за организиране на кухнята (14) Рейлингова система за организиране на кухнята (13) Рейлингова система за организиране на кухнята (11) Рейлингова система за организиране на кухнята (18)
Рейлингова система за организиране на кухнята (17) Рейлингова система за организиране на кухнята (8) Рейлингова система за организиране на кухнята (5) Рейлингова система за организиране на кухнята (3)
Рейлингова система за организиране на кухнята (2) Рейлингова система за организиране на кухнята (7) Релсова система за организиране на кухнята Рейлингова система за организиране на кухнята (9)