Великденските яйца могат да бъдат оцветени по редица начини и с помощта на множество способи, но ръчното им изрисуване с горещ восък е един от върховете на артистичните изяви в тази насока. Това е начинание, за което се изисква голяма доза търпение, прецизност, умения. Колкото по-красив е крайния резултат, толкова по-труден е пътя за постигането му, а по същество идеята е за ръчна изработка на рисунка върху яйца.

Необходими материали (продават се и специализирани комплекти):
Цветен восък или восъчни моливи
Инструмент за гравиране – игла, шило, медна тел (медта съхранява топлината и позволява по-продължителна работа), закрепени на дървена дръжка


Начин на изработка:
Яйцата може да са оцветени или бели. Бялото е добра основа, но трябва много да се внимава за замърсяване. Ако яйцата ви са тъмни може да използвате техниката за обезцветяване на великденски яйца преди боядисване или само да ги потопите в разтвор на оцет за няколко минути. Восъкът трябва да се загрее до около 65 градуса и да се поддържа тази температура, след което иглата се потапя в него и се рисува върху яйцето. Рисунката може да е предварително очертана с молив за улеснение или директно да се твори върху черупката. Потапянето на яйцето, след създаване на картината, в киселинен разтвор (смес от вода и оцет), за около един час, позволява дори получаването на релефен ефект. Този способ е път за създаването на изображения, които са своеобразни произведения на изкуството. В следващото видео е показан начинът за създаването на тези писани яйца: