Маковото семе се използва широко при приготвянето на хлебни изделия. Освен артистичния цветови контраст, който дават тези семенца, те имат и изключително благотворни за тялото качества. Те са мощен антиоксидант, намаляват вероятността от развитието на сърдечносъдови болести и поддържат здравословни нива на кръвните липиди благодарение на високото им съдържание на етерични масла и мастни киселини.


Сладка макова плетеница

Продукти за плънката:
Масло – 100 гр.;
Захар – 100 гр.;
Макови семена – 60-80 гр.;
Ванилия
Тесто за две плетеници:
• около 5 чаши брашно ( до получаване на пластичност );
• 1 пакетче мая;
• 1 чаена чаша мляко;
• 200 грама омекотено масло;
• 2 яйца;
• 1/2 ч.ч. захар;
• 2 пакетчета ванилия.

Подготовка – замесете тесто и го поставете в хладилника за една нощ ( или поне 3 часа )

За плънката
Смесете макът, ванилията и захарта. Разтопете маслото. Разточете блат с приблизителни размери 40×50 см и дебелина от 1-1,5 см. Намажете с масло, посипете със сладката макова смес и завийте на плътно руло. Направете дълбоки разрези (през 1,5-2 см.) с ножица, но без да прекъсвате рулото. Поставете по диагонал в намазнена тава и разтворете разрязаните ивици в противоположни посоки. Намажете с яйце и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до златисто.
Друг вариант за аранжиране е след направата на разрезите да завиете в кръг, завъртайки по два разреза навън на всеки вътрешен, да добавите изрязана част от края на рулото за център и леко да притиснете слоевете.

Сладка макова питка

Трети вариант за аранжирането на това печиво е като питка. Разточвате малко по дебел блат, навивате на руло и оформяте кръг. Правите разрезите през 4-5см и притискате всяко парче по средата, за да се разтворят слоевете. Оставате да почине и печете.