Част 5 – Устойчивост в различна среда

Съвсем новата поява на коронавирус (SARS-CoV-2) и болестта, която причинява (COVID-19), поражда редица въпроси, които нямат научен отговор и поради тази причина са предмет на масови спекулации. Един от тях е: Колко устойчив е вирусът (SARS-CoV-2) в различна среда и доколко информацията натрупана от изследванията на коронавируси SARS-CoV и MERS може да се отнесе към него? Голяма част от отговора на този въпрос, подкрепен с изследователски и аналитични данни е даден от Д-р Neeltje van Doremalen, вирусолог в Националния здравен институт на САЩ (NIH), и нейните колеги от Rocky Mountain Laboratories в Хамилтън, Монтана, които са направили някои от първите тестове за това колко дълго може да издържи SARS-CoV-2 на различни повърхности. Пълният анализ може да откриете ТУК.

Изследванията на екипа показват, че SARS-CoV-2 остава жизнеспособен в аерозолите през целия период на експеримента (3 часа). Това означава, че когато заразен кашля, той може да отдели до 3000 микроскопични капчици наведнъж и ако някои от тях попадат на различни повърхност, то най-фините продължават да се носят във въздуха и могат да оцелеят с часове и да причинят ново заразяване.

SARS-CoV-2 е по-стабилен на пластмаса и неръждаема стомана, отколкото на медна повърхност и картон, и жизнеспособният вирус е открит до 72 часа след нанасянето върху тези повърхности – 72 часа на пластмаса и 48 часа на неръждаема стомана. Върху мед не се измерва жизнеспособен SARS-CoV-2 след 4 часа. На картон не се измерва жизнеспособен SARS-CoV-2 след 24 часа.

Важно е да се отбележи, че получените в изследванията резултати са получени при температурна среда от 21-23°C , докато с нейното понижаване жизнения цикъл на SARS-CoV-2 се удължава.

ТУК може да видите публикацията в The New England Journal of Medicine за изследването на екипа.

Част 1 – Предистория

Част 2 – Информация и съвети

Част 3 – Имунитет и повторно заразяване

Част 4 – Симптоми

Актуална информация и данни за разпространението на COVID-19 в глобален план, вкл. по континенти и държави, може да откриете ТУК.

Актуална информация от Китайския център за контрол на заразните болести за развитие на COVID-19 по дни може да откриете ТУК.