Когато решите да оформяте красива градина е необходимо предварително да си направите план на цялостната идея и отделните кътчета. Трябва да се вземат под внимание няколко фактора. Не забравяйте, че градината е първото място, което вашите гости посещават, затова тя трябва да изглежда привлекателна и атрактивна.

Когато планирате, спазвайте симетричен дизайн, отбележете местата за зелените площи, алеи и пътеки, беседка , люлка и задължително съобразете с комуникациите. Обмислете настилката на алеите и терасите. Съществува вариант да комбинирате площи покрити с дървена настилка и пътеки насипани с чакъл или да оформите зелени кътчета и алеи от камък.

Нещо също толкова важно е да се поинтересувате за растенията, които ще бъдат засадени – цветя, дървета, храсти. На каква височина израства всеки вид, каква площ заема и колко се разпростира и разбира се периода на цъфтеж, за да имате винаги свежи и ароматни цветя в градината.

Помислете за декорациите – саксии, кашпи, сандъчета, къде ще бъдат разположени и дали функцията ще изцяло декоративна или и практична. Много интересна идея за красив дизайн и оформление на градината е да направите арка на входа, аранжирана с пълзящи цветя и храсти или червени рози. Друга идея за подобрение на дизайна е да конструирате беседка като самостоятелен външен кът, декорирана с висящи саксии и подредена с удобни градински мебели по ваш избор – дали ще са от ратан, дървени или ковано желязо, всички те притежават собствен чар.

Оформянето на градината е приятно и разтоварващо занимание. Ако съобразите всички тези детайли, подкрепени с доза творчество и артистичност, крайните резултати наистина ще ви изненадат.

Няколко идеи за дизайн и оформление на градината: