Представяли сме различни идеи за огнища, пещи, скари и барбекюта, но показаната тук и наречена арженентинска грил-скара е интересна концепция, чието вграждане е възможно и в съществуващи конструкции. Принципът, на който се основава нейната работа е идентичен с макарата на кладенеца, но в случая не се движи ведрото, а металната решетка за печене на месо. Променяйки механично височината на обработваната храна, се постигат различни вкусови резултати, а и самото готвене може да започне при наличие на пламък, но без опастност от прегаряне. Тази относително проста идея има различни детайли при изпълнението и в зависимост от производителя на съоръжението, те могат да варират, но основният принцип е един и ние ще го разгледаме в следващите редове. Разбира се, всеки ентусиаст с опит в работата с метали, би могъл сам да си я направи.

Начин на изработка:

Винаги сме наблягали на момента с планирането, защото добрият план е незаменим помощник в работата. Детайлите са тези, които могат да провалят всяко начинание и затова тяхното принципно обмисляне е желателно да предхожда физическата работа. В общия случай има няколко основни момента – необходима е стабилна конструкция, към която да бъде монтирана макара с ръкохватка за навиване и отпускане на грил-скарата. Самата скара е добре да е изградена от „V“-образни профили, които да събират мазнината и да я отвеждат в подвижна тава, монтирана към основната част. По този начин ще се избегне попадането на мазнини върху дървата/въглищата и съответното горене.  Рамката на скарата се захваща посредством стоманена проволка към макарата, а на последната се монтира механизъм като застопоряваща зъбчатка или подобно, който да не позволява безпрепятствено развиване на макрата. От друга страна, рамката на грил-скарата трябва да е свързана към фиксиращи движението ѝ водачи, чрез плъзгащи детайли, за да е невъзможно наклоняването ѝ при движението нагоре и надолу.
Както вече казахме, цялата конструкция може да се монтира към същесвуващи барбекюта или в самостоятелни, изградени за целта постаменти.

Ето и няколко примера за изработка: