Нееднократно сме засягали идеи за изграждане на огнище или барбекю от бетонни блокчета, но тук отново ще се спрем на тази възможност, която е едно много бързо и ефективно решение за готвене на открито. Бетонните блокчета или тухли са широко разпространени, със стандартни размери и позволяващи лесното създаване на най-различни конструкции. От друга страна, те са перфектен ограничител на огъня, както и своеобразен капан за отделената при горенето топлина. Ето защо, ако възнамерявате да ползвате огън на открито, а нямате изградено огнище или барбекю, то блокчетата ще решат проблема. Ако не възнамерявате да правите голяма конструкция, свързването на блокчетата може да не е необходимо, а да се разчита само на естествената им тежест за стабилност. В този случай, след приключване на кулинарното забавление, ще можете също толкова бързо и лесно да демонтирате огнището.


В предходни публикации сме описвали различни подходи – от Изграждане на котлон от блокчета, до направата на Голямо градинско барбекю.

Изборът на модел и размери е въпрос на индивидуално решение, като при по-големите изпълнения има и редица детайли, които е добре да се съобразят. Хубавото в случая е, че дори и едно бетонно блокче е достатъчно за малко огнище, а според наличната скара, която в края на краищата е основата за печенето, блокчетата могат лесно да се преподреждат по хоризонтала или вертикала. Ако конструкцията е четиристенна, т.е. затваря от всички страни огъня, то поставянето на капак върху нея, след получаването на жарава, ще позволи и готвене чрез опушване, както е при класическите барбекюта – подход, който сме описвали в идеята за Направа на голямо барбекю.

40Shares