Козуначените пити в Чехия и Словакия по традиция се приготвят и на Коледа, и на Великден. Съставките са идентични, но коледния сладкиш наричан Ваночка/Вианочка (vanočka/vianočka от Vánoce – Коледа, чеш.; Vianoce – Коледа, слов.) се сплита както българските и румънските козунаци, еврейския хала, гръцкия цуреки. Ваночка се свързва с множество ритуали при подготовката. Великденския десерт Мазанец (Mazanec) не се обвързва с толкова  подготвителни обреди и традиционно не се сплита, а се прави като една пита с кръстообразен срез отгоре, подобно на италианския панетоне. Рецептата, както и при другите национални кухни, варира според множество фактори, но в основата си е от богато на мляко, яйца и масло тесто, с добавени стафиди, ром, бадеми. Понякога се поръсва с пудра захар, а в други варианти в тестото се добавя и извара. Тук ще ви представим една рецепта за Мазанец.

Необходими продукти:


Чешка и словашка великденска пита Мазанец
500гр. брашно + малко за замесване
100гр. захар + 1с.л. за маята
100гр. разтопено масло + 20гр. за намазване
3-4 яйчени жълтъка + белтък за намазване
Мая – 25-30гр. прясна или 1-1.5пак. суха
250мл. прясно мляко
Ром 1-2с.л.
Щипка сол
Ванилова захар – 1-2 ч.л.
Стафиди
Бадеми

Начин на приготвяне:
Всички продукти трябва да са със стайна температура. От хладко мляко, 1с.л. захар и маята се подотвя закваска, а стафидите се накисват в рома. Пресятото брашно, заедно с другите продукти (без бадемите) се поставят в купа. Добавят се рома и стафидите и млякото със шупналата мая. Замесва се гладко тесто и се покрива с кърпа. Оставя се на топло за около 2 часа.
От бухналото тесто, чрез овалване на плот се оформя топка. Поставя се на хартия за печене и се оставя да се повиши обема си отново в продължение на половин час. Прави се кръстообразен срез, намазва се с разбит белтък и се поръсва с бадемите. Пече се в предварително загрята на 180°C фурна, като след 10-тата минута температурата се намалява до 160°C. След около 45-50 мин. мазанеца е готов, но може да се провери с клечка. Горещата пита се намазва с разтопено масло и се оставя да изстине. Поднася се с Великденските яйца.