Стикери за стена Стикери за стена

Salvia hispanica или популярно още като Чия или Чиа, е растение произхождащо от централните и южни части на Мексико и Гватемала. Salvia columbariae, растящо в южните части на САЩ, също носи това име, а освен това се нарича и Златна или Пустинна чия. И двата вида са били много важна храна за коренното население на континента до Колумб. Чията (Salvia hispanica) е била култивирана от Ацтеките и използвана по много и различни начини в храни и напитки. Името произлиза от индианския език от уто-ацтекското езиково семейство Науатъл (Науатхц) и означава „маслено, мазно“. Чията и Златната чия са едногодишни билки, като първата достига до метър височина, а втората до около 50см. Използват се семената им, които имат изключително високи енергийни стойности. Предварителните изследвания показват голям потенциал на растението за подобряване на здравословните показатели, без негативни ефекти. Чията е и перфектна диетична храна, тъй като създава усещане за ситост и осигурява необходимите за организма вещества, а индикативна сравнителна таблица* с други полезни храни е посочена по-долу.

* – Процентни съотношения в грам продукт


Чия - енергиен дар от Ацтеките

Плодов чия пудинг – един вкусен, полезен и лесен десерт

Това е е вариант за изключително здравословна закуска, която може да бъде приготвена лесно във веган вариант, при запазване на основния вкус и хранителни стойности.

Необходими продукти (за 4-6 порции):
1 ч.ч. мляко (бадемово – веган)
1 ч.ч. кисело мляко (заквасено бадемово – веган)
2 с.л. боров мед (+ 4 при сервиране)
Ванилия на вкус
Щипка сол
1/4 ч.ч. семена от чия
500-600 гр. ягоди или др. плодове
1/4 ч.ч. филирани бадеми или ядки по вкус

 Плодов чия пудинг - един вкусен, полезен и лесен десерт

Начин на приготвяне:

В купа, внимателно смесете млеката, 2 с.л. боров мед, ванилията, щипка сол и разбъркайте до хомогенизиране. Добавете семената чия и оставете за 30-ина минути. Разбъркайте отново, за да се разпределят равномерно, покрийте и оставете в хладилника за една нощ. На следващия ден разпределете по купички, а отгоре посипете с разбърканите нарязани плодове, 4 с.л. боров мед и филирани ядки. Ако желаете може да подредите на няколко слоя и/или да обогатите плодовия вкус.