В древността мозайката се е използвала за украса в богатите къщи, обществените бани и дворци. Нейният разцвет настъпва по време на Византийската империя, а през IV-ти век мозайките започват да се използват в християнските църкви и базилики, като са изобразявали предимно светци и библейски фигури.

Ние ще ви покажем как можете да използвайте мозайката по един нов и съвременен начин, за да придадете на дома си цвят и артистичност. С мозайка могат да се украсят всякакви предмети за дома и градината, цели стени или части от тях, както и различни мебели.

Няколко идеи с мозайка:

Мозайка върху саксия. Можете да оформите красиви композиции с малки обли камъчета, парчета от плочи, стъклени елементи. За залепяне използвайте епоксидна смола, а за запълване на разстоянията между детайлите – фугираща смес.Мозайка върху стар съд: Почистете добре стария чайник и направете отвори на дъното. Нанесете слой боя срещу ръжда (съдържаща в себе си преобразувател на ръжда). Изберете плоски малки камъчета и залепете с моментно лепило или епоксидна смола в избрана композиция. Украсете с различни декорации като използвате цветни изображения и акрилна боя.

Цветни идеи с мозайка

Други интересни идеи с мозайка: