Има две основни правила за засаждането на розите – да се уверим, че мястото е подходящо и да бъдат засадени на разстояние едно от друго.

Къде растат розите?

Всички рози растат най – добре на слънце, на влажна и добре дренирана почва, която е богата на органични вещества. Уверете се, че вашите рози получават най-малко шест часа пряка слънчева светлина на ден, ако получават по-малко светлина, растенията няма да цъфтят и ще бъдат по-податливи на атаки от вредители и болести. Някои рози понасят по – малкото слънчева светлина по – добре от други, но със сигурност няма такива, които да предпочитат сенчести места.
Да се погрижим за розите

Засаждане на розите:

Корени на рози можем да открием в началото на пролетта. Те се продават просто като набор от корени, опаковани в торфен мъх или подобен материал, който държи влага добре. Най-добре е коренът да се закупи когато е все още пасивен или едва започва да расте.

Отгледани в саксии рози са  малко по-скъпи, отколкото корените, но са по-лесни за засаждане. Просто изкопавате дупка в почвата около два пъти по-широка (но не по-дълбоко) в сравнение със саксията на розата. Вземете розата и разхлабете корените. Поставете корените в дупката и попълнете с почва, като не забравяте да полеете обилно с вода след засаждането.

Още съвети за засаждането:

Уверете се, че влагата на почвата за розите е достатъчна – особено, ако са засадени през лятото, тъй като те са най-податливи на изсъхване през първите няколко седмици. Подредете слой чакъл върху почвата около розите. Това помага за задържането на влагата в почвата и предпазва от плевели и заболявания по листната част на растението.

Подрязване:

Подрязването е необходимо, за да се запазят розите буйни, здрави и пълни с цъфтеж.
Повечето градинари режат розите в началото на пролетта, точно преди или когато растенията започват да растат. (Изключение е за рози, които цъфтят веднъж годишно. Те се режат в началото на сезона в началото на сезона и отново, веднага след като приключат да цъфтят.)
Ако искате вашите рози да растат с отворен център, подрязвайте розите, така че въздухът да може да тече свободно през растението, в противен случай, розата ще изглежда като луда бъркотия от клони. За да не се случи това, изрежете всички малки, слаби и мъртви клони.

Обикновено подрязването е в началото на сезона, но грижовният градинар ще го прави през целия сезон. Да се грижим постоянно означава да се премахва избелелия цъфтеж – това прави розите ви да изглеждат по-добре, помага за предпазване от болести и може да насърчи растението за повече цъфтеж.

Поливане на розите:

Повечето рози не са много толерантни към суша. За да са здрави и да цъфтя е необходимо да се поддържа постоянна влага. Общо правило е, че розите предпочитат един литър вода на седмица, но това звучи малко измамно, защото е важно корените да растат на дълбоко и това трябва да се насърчава, за да се задържа и влагата по дълго. За това поливайте винаги обилно и продължително в основата на корените. По този начин листата ще останат сухи, а много заболявания обичат мокри листа.

Подхранване на почвата:

Ако вашата градина е благословена с богата почва, с компост или други форми на органична материя, най-вероятно няма да се налага да се подхранва допълнително. Но ако сте с лош късмет и почвата е бедна или розите растат в саксии, наторяването е даже задължително.
В повечето случаи можете да употребявате градинска тор. Не забравяйте да следвате указанията на опаковката.
Може да се изкушите да използвате повече тор, отколкото се препоръчва, но внимавайте, прекаленото наторяване може да предизвика вашите рози, да произвеждат по-малко цветове, да повреди корена или дори да убие растението.
Тъй като корените на розите в саксии не могат да достигнат дълбочина в почвата, за да намерят повече хранителни вещества, те зависят от вас да ги нахраните. Едно лесно решение е да се използва растителна храна с бавно освобождаване. Трябва да се прилага веднъж или два пъти в един сезон и така растението ще се подхранва в продължение на месеци.

Успех и пожелание за красиви розови храсти!