Декупаж (decoupage) – от френски в превод означава “изрязвам“ или казано с други думи изготвяне на колаж или хартиена апликация.

Декупажът е приложно изкуство, при което се изрязва мотив или изображение от различен материал (предимно хартия, но също така и дърво, кожа или тъкан). След това мотивът се залепя или с помощта на различни ефектни техники за декупаж се прикрепя върху дадената повърхност за декориране (дърво, метал, плат и други.) Може да се използва позлата или медиум за състаряване и напукване на повърхността.

Всеки детайл се запечатва с няколко слоя лак, докато изображението се изравни с повърхността и не се усещат ръбчета. Може да се използва всякаква тема, но викторианския дизайн е най-популярен, защото съвременният декупаж е възраждане на европейското изкуство от 18-ти и 19-ти век.

Прилага се основно върху предмет, като малка кутийка, чиния, ваза, свещ или елемент от обзавеждането — шкаф например. Можете да освежите старите мебели или да украсите новите. Използва се и за дизайн на екстравагантни предмети от интериора на дома, дрехи и аксесоари.

От тук можете да разгледате уроци по декупаж!

Видео урок за декупаж салфетна техника: