В много различни статии сме засягали техниката декупаж, както и начините за приложението ѝ. Тук ще акцентираме върху украсата на саксии чрез този метод. Апликациите с изрязани материи върху различни форми е прекрасен начин за постигане на артистични декорации и създаване на авторски произведения. Саксиите са изключително благодатна почва за подобни творчески занимания, като сравнително голямата им и равна площ позволява да се работи с различни по плътност и структура изрязани детайли. Най-често употребявания материал при използването на тази техника е хартията, под формата на салфетки или специални декупажни листове с красиви изображения, но и всяка друга изрязана материя, като кожа, текстил, дантела и др., е допустима. Ние обаче ще наблегнем на украсата с хартиени елементи.

Начин на изработка:


Освен саксии са ви нужни салфетки с красиви мотиви или декупажна хартия, или пък други хартиени детайли, лепило C200, мека четка, ножица, съд за вода, съд за лепилото, лак, акрилни бои, допълнителни декорации.
Първо нанесете акрилната боя върху керамичната основа – по този начин ще придадете плътност на изображението. Бялата основа е най-често използвана, но ако имате друга идея всеки цвят е подходящ. Докато саксията съхне, обмислете добре каква ще бъде окончателната визия и подредете изрязаните детайли върху бял лист. По този начин ще може да обмислите подробностите и възможните пречки преди работа по същество.
Подгответе разтвор от лепилото. Започнете с поставянето на изрязаните елементи и внимателно нанясане на лепилния слой, както в описаните идеи за Декупаж на камъни и Декупаж със салфетка. Ако използвате детайли от по-плътни материи, то ги оставете за последно, след като вече цялата композиция е готова и суха. При нужда нанесете корекции / ретуш с акрилна боя, а накрая лакирайте.