След като засегнахме неколкократно темата за направата на градински саксии и цветарници от бетонни блокчета, в следващите редове ще се спрем на възможните варианти за артистични декорации по тях. Блокчетата от бетон обикновено са остатък от определени строителни дейности и също като тях остават и редица други материали, като парчета цветна керамика, теракота, гипс или подобна спояваща смес, други. Отделно във всеки дом могат да бъдат открити десетки и дори стотици непотребни цветни детайли като мъниста, стъкълца, декоративни камъчета и т.н. Ето защо ако решите да направите саксия или цветарник от бетонни блокчета, то може с малко време и усилия да превърнете сивата основа в цветна приказка.
Съществуват много и различни подходи за реализацията на подобна идея. Един от най-често използваните е чрез употребата на керамични парчета от плочки за създаване на мозайка. Разбира се, това начинание има своята специфика, защото в зависимост от вниманието към детайла може да се направи облицовка на бетонното блокче от големи цветни парчета или пък да се потърси композиране на специфична форма,  елементи, цветове и т.н.
Украсата на бетона с различни материали, по своята същност, е модел за декорация, който не може да бъде обхванат от думите, защото възможните варианти за изпълнение са хиляди. Ето защо тази част ще оставим на индивидуалното въображение на всеки един от вас.