Стикери за стена Стикери за стена

Направата на декоративно градинско езерце е тема, която сме засягали, но изработката му от стара вана е идея позволяваща да се спестят средства и да се гарантира качество. Удобството на този подход е, че се използва коритото на ненужния вече съд за изграждане на основния басейн. Здравата конструкция на ваната дава стабилност, сигурност и много висока степен на издържливост. Разбира се, има огромен обем от работа, която трябва да се свърши преди този декоративен градински кът да дари наслада. Основните стъпки вече сме описвали в публикацията за направа на Градинско езерце, но тук отново ще припомним. Детайлите, от друга страна, могат да варират безкрайно, което гарантира, че дори и да се използва модел на една и съща вана от двама души, двата крайни резултата на езерце ще отразяват артистичната същност на създателите, а не техническите характеристики на използваните суровини и материали.

Начин на изработка:
При всички положения, за изграждането на подобен градински кът има много специфика съобразно терена, затова е необходимо детайлно планиране и премисляне на множество подробности, затова ние само ще маркираме част от работата.

Изберете равно и стабилно място за езерото, което е относително високо спрямо общото ниво на терена. Трябва да избягвате ниски нива, където е възможно при дъжд водата да се стича и да препълва басейна. Първо очертайте формата на планираното място. Използвайте канап или въже, за да набележите контура на желаната крайна форма. Ваната е основната форма, но около нея може да има и други нива или декоративна среда. Направете изкопа, като премахнете всички големи камъни, скали, коренища. Основната дупка, в която ще лежи ваната трябва добре да се нивелира и утъпче, а при нужда и да се укрепи допълнително напречно и/или надлъжно, за да се избегне пропадане или накланяне на ваната. Допълнителното изграждане на втори пръстен около основният изкоп ще стабилизира допълнително. Различните почви обаче имат различни характеристики и затова е добре да се консултирате с експерт.
След вкопаване на ваната може допълнително да се укрепи с пясък или подходяща смеска и всичко трябва да се покрие с изолационно фолио до най-високата точка. Ако ще ползвате само ваната кото водна площ, то може и да избегнете фолиото, както и да използвате други елементи за декорация, защото в този случай няма да има опасност от протичане.
След поставянето на изолационното фолио е добре дъното и страните да се покрият с по-обли камъни, за да се предотврати неговото прокъсване и евентуално прегаряне от слънцето. Напълнете изкопа с вода за да тествате, защото ако имате изградени нива извън ваната е възможно да има течове, които трябва да се отстранят. Ако искате да се наслаждавате на този воден кът и през нощта, прекарайте захранващ кабел и светлини на дъното на ваната. Ако искате и фонтанче, монтирайте и потопяема помпа. След това обградете езерото с декоративни камъни, а около него може да засадите различни цветя и храсти като избягвате растения, които развиват голяма коренова система. Покрийте и дъното с декоративни камъчета, пясък. Засадете водните растения в плътна почва в контейнери и ги поставете вътре в езерото, а подводните растения с помощта на пясък.
Ако не използвате филтри за водата, малко след като напълните езерото, вероятно ще започне образуване на водорасли (зеленясване), което би следвало да отмине, когато водните растенията се развият достатъчно.

За филтриране на водата и мощността на помпата, ще трябва да се консултирате със специалистите в съответните магазини, тъй като тези характеристики се определят в зависимост от обема на вашето езеро.

Не се притеснявайте да потърсите експертна за всеки етап от работата. Ето и няколко реализирани подобни идеи: