В предишни статии ви запознахме с тази техника, а тук ще ви покажем как точно се прави декупаж на великденски яйца.

Необходими материали за декупаж върху празни черупки от яйца: салфетка с красиви мотиви по избор, лепило C200, празни черупки от яйца, съд с вода, мека четка, допълнителен малък съд за разреждане на лепилото, пръчици (може да използвате дървени шишчета за скара), капачки от бутилки за поставяне на яйцата, бяла акрилна боя, лак на водна основа.

Декупаж на великденски яйца

Препоръчително е декупаж да се прави върху бяла или светла основа. Белите яйца са по-скъпи и с по-слаби черупки, за това ви съветваме да оцветите обикновени яйца с бяла акрилна боя. Поставете с четката малко боя върху равна повърхност и с помощта на гъба вземете част от нея и нанесете с потупващи движения върху цялата черупка. Оставете яйцата да съхнат като използвате дървени шишчета, поставени в отворите или забити в кората. След като са напълно сухи, пригответе елементите за украса като можете да ги изрежете или изкъсате от салфетката. Имайте предвид, че някои салфетки са многопластови и трябва да отделите и използвате най-горния слой – този с печата на изображението. Подгответе разтвор на лепило и вода – да не бъде твърде гъсто, за да не остават бели следи. Обмислете внимателно вашата композиция и разположението на детайлите. Вземете изрязан мотив, поставете върху черупката и задръжте, а с другата ръка натопете четката в разреденото лепило и нанесете върху елемента от центъра към краищата. С пръст пригладете, за да не остава въздух под салфетката и да се изгладят неравностите. Бъдете внимателни, защото тук има опасност да се скъса салфетката ако притискате твърде силно или продължително. За да не държите непрекъснато яйцето, можете да го поставите за момент върху капачка от бутилка. Когато едната страна е украсена, поставете на пръчица, за да изсъхне. Направете това и с останалите черупки. Нека бъдат напълно сухи, преди да продължите и от другата страна. Когато всички яйца са готови ги разгледайте внимателно; може да решите да оцветите на места с водни бои. Накрая, за блясък и свежест, нанесете лак на водна основа.

Материалите, които можете да заместите при декупаж на великденски яйца за консумация:
Вместо акрилна боя използвайте разредена темперна или водни боички;
Вместо C200 за лепило използвайте разбит белтък със захар (на един белтък – една супена лъжица захар, разбийте малко и течността, която ще остане под пяната е вашето лепило). От белтъкът ще добият и блясък, за това не е необходимо да се използва лак. Прочетете повече >>

Ще се радваме да споделите вашите резултати и други идеи за Великден, като изпращате снимки на info@art-senses.com или на страницата ни във Фейсбук.