Как се прави декупаж със салфетки върху предмети от дърво.

В тази статия ще ви представим как да изработите красив декупаж върху дървено сандъче или кутия и да го превърнете в уникален, ръчно украсен подарък за любим човек.

В книжарниците и сайтовете за художници, можете да откриете специални материали за декупаж – лепила, медиуми за различен ефект, декупажна хартия и др. Но ние тук ще ви покажем как да направите красив декупаж с достъпни средства.


Декупаж

Необходими материали: дървена кутия/сандъче, салфетки с красиви мотиви по избор, лепило C200, мека четка, ножица, обикновена салфетка, съд за вода, съд за лепилото, лак (за дърво или на водна основа), акрилни и водни бои за ретуш и допълнителни декорации.

Първо, трябва добре да изберете предмета за украса и ако е с по-тъмен цвят, можете да нанесете бяла акрилна боя за основа. Ако вашата кутия е достатъчно светла, това не е необходимо.

Когато закупувате салфетки конкретно за даден предмет, който сте решили да украсите, трябва да изберете такива с подходящо допълващи се елементи и в еднакъв стил. Не забравяйте, че ще са ви необходими един или два по-големи мотива за център на композицията, след което ще имате нужда и от по-малки детайли. За това си осигурете възможно по-голям избор от различни по големина елементи.

Пригответе разтвор от C200 и вода с гъстота на айран, за да не остават бели следи и изображението да изсветлее.

Помислете кои части от салфетките ще включите в композицията и ги изрежете или изскъсайте внимателно. Тъй като някои салфетки са трипластови, ще трябва да отделите долните два слоя и да използвате само най-горния с печата на изображението. След това подредете и обмислете вашата композиция предварително. Можете да започнете с капака на кутията и там да разположите централния голям елемент. Ако все още нямате достатъчно увереност, съветваме ви да го изрежете на по-малки мотиви, защото при работа с големи части, съществува риск от намачкване на салфетката. Поставете първия елемент върху капака, придържайки с една ръка, а с другата нанесете отгоре с мека четка разтвор от лепилото с движения от центъра към краищата. Пригладете отгоре внимателно с пръст, за отстраните въздуха, който би могъл да остане отдолу. Трябва да знаете, че върху необработено с боя или лак дърво, салфетката се залепва почти веднага и всякакви опити за придърпване, ще доведат до накъсване на елемента. Украсете и две от страните на кутията и оставете да изсъхнат напълно, за да можете след това да имате суха основа, на която да поставите и да продължите с станалата част от кутията. В случая сме украсили страничните стени при затворено положение на капака, а когато кутията е изсъхнала напълно сме направили разрез върху салфетките, на мястото на затваряне.