Стикери за стена Стикери за стена

Често се случва през топлите летни вечери, когато прекарваме времето си на открито да бъдем нападнати от комари. Те могат да бъдат много досадни, а понякога дори и опасни. Ето някои естествени аромати, които държат комарите на разстояние и в същото време са доста приятни за приготвяне и използване.

ВАНИЛИЯ

Ванилия

Може да се смеси с бебешки крем в съотношение 1:10 и да се маже по всички открити части на тялото. Сместа ухае много приятно. Също така може да се направи разтвор с вода, който се пръска по кожата и дрехите.

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ АНАСОН, КАРАМФИЛ, БОСИЛЕК

Етерични масла

Маслото от анасон, карамфил, босилек и евкалипт е със силен аромат и не се понася от комарите. От 5 до 10 капки разтворени в чаша вода се намазват върху кожата. Може да се пръснат в огъня, ако сте запалили такъв – той ще разпространи аромата. Ако напоите навлажнен памук с маслото и поставите на перваза на прозореца със сигурност ще имате дълготрайна защита от комари.

ЦВЯТ ОТ БЪЗ

Цвят от бъз

Прясно откъснати цветове от бъз, поставени в стаята отблъскват комарите за времето през което отделят аромат и са свежи. Ако помещението се използва като спално, по-добре изнасяйте цветовете през нощта, за да не смущават съня ви.

КАРАМФИЛ

Карамфил

Варете 5 грама карамфил в чаша вода за пет минути. 10 капки от готовата отвара смесете с одеколон колкото супена лъжица и намажете откритите части на тялото. За два часа сте защитени от комарите.

КЛОНКИ ОТ ХВОЙНА

Клонки от хвойна

Ако сте на открито и решите да запалите огън хвърляйте в него начупени на дребно клонки от хвойна. Ароматът на горяща хвойна е непоносим за комарите.

КЕДРОВО МАСЛО

Кедрово масло

Ефектът от кедровото масло е невероятен – миризмата му отблъсква не само комарите, а прогонва надалеч мухи и хлебарки.

ПЕЛИН

Пелин

Никое насекомо няма да ви доближи ако се полеете с отвара от корени на пелин. Една шепа нарязани корени от пелин се залива с 1,5 литра вода и се оставя да ври 20-30 минути. След като изстине се прецежда.

ЛАЙКА

Лайка

Лайката е отдавна известно средство срещу комари. Достатъчно е да я поставите на няколко места в дома си, може и като букети.

ОСИЛ

Осил

Този често срещан плевел е доста силно средство срещу комари. Прави се отвара от корените /шепа нарязани корени се залива с 1,5 литра вода и се вари до светложълт цвят/, която се използва за измиване на лицето и ръцете.

ЛИСТА ОТ БОСИЛЕК

Листа от босилек

Силният аромат на босилека прогонва комарите. Достатъчно е да нарежете листата и да ги поставите близо до вас.