Украинският обреден Великденски хляб се нарича „Паска“ (пасха, укр. паска). Това е името и в голяма част от южните земи на Русия, докато в северните територии той носи името „Кулич“. Традиционно, името „Паска“ се използва и в някои цигански диалекти и в част от Молдова, където също така Великденския сладък хляб, носи и названието „Козунак“ както в България и Румъния. Козуначените теста, както не веднъж сме отбелязвали, са познати и разпространени по цял свят, но символиката в християнските общности, им придава особено значение. Паска, както и Кулич, Чорег, Цуреки, Козунак, Козонак и много други подобни има редица варианти за изпълнение, но характерното е че не се сплита, а също както Панетоне се приготвя от много меко тесто, което не може да запазва собствена форма, затова се пече във висок цилиндричен съд. Приготвя се в различни размери – от малките се подава на всеки около трапезата, но задължително има и един голям за всички. Вярва се, че при печенето му, никой друг освен домакинята не трябва да приближава печката, трябва да се пази тишина в кухнята по време на приготвянето,  а също и не трябва да се прави на Велики (Разпети) петък.

Необходими продукти:

Домашен украински козунак "Паска"

За закваската:Мляко 1 литър
Прясна мая – 100гр. или 35гр. суха
Брашно – 700 гр.
Захар – 2/3 ч.ч.
За тестото:Яйца 5 бр.
4 ч.ч. захар
Ванилия, ром – по желание
Стафиди 500 гр.
Масло 250 гр.
2-3 с.л. зехтин или олио
Сметана 500 гр. (20%)
Брашно 2 кг.
За завършване:Белтъци 3 бр.
Захар 200 гр.
Цветни пръчици

Начин на приготвяне:

Много е важно млякото да е топло (не горещо) и маята да е добра! Трябва да се работи в затоплено помещение, с температура над 25 градуса и всички продукти и съдове да са топли.
Пресейте брашното! В топлото мляко изсипете от половин до 2/3ч.ч. захар и я разтворете. Към натрошената мая, добавете с дървена лъжица известно количество прясно мляко, за да се получи каша, която после пресипете в съда с млякото. Постепенно добавете от брашното за закваската, като внимателно бъркате с дървената лъжица до получаване на гъста лепкава каша. Не е задължително да слагате всичките 700гр. Оставете закваската на топло за около 30-ина мин. да увеличи обема си. През това време вземете голям съд за замесване, леко го затоплете и пресипете в него закваската, покрийте и оставете на топло да удвои обема – около 15 мин. Разбъркайте внимателно, за да изкарате натрупания диоксид, покрийте и оставете на топло за 15-20 мин. да се удвои пак.
През това време разбийте много добре пет яйца, добавете 4 ч.ч. захар (от 850 гр. до 1кг.), като разбивате непрекъснато до хомогенизиране, след което прибавете и разтопеното, но не горещо масло. Разбъркайте отново до пълно смесване и добавете сметаната, като отново разбъркате до получаване на еднородна смес, която после изсипете при разбъркване с дървената лъжица в съда със закваската. Бъркайте до еднородна маса и добавете стафидите, които е по-добре да са престояли накиснати във вода с ванилия или ром за поне няколко часа, за да не са прекалено сухи. Отново бъркайте до поемане на стафидите и добавете брашното. Не е задължително да слагате и двата килограма, но в зависимост от вида брашно Паската може да поеме от 1.7 до малко повече от 2кг. Не е добре да се прекалява с брашното, защото ще се получи по-сухо и плътно тесто на готовата Паска. Бъркайте само в една посока до пълно хомогенизиране, като трябва да получите по-рядко и лепкаво тесто. Добавете олиото или зехтина и разбъркайте.

Покрийте и оставете на топло за около 30мин. или до удвояване на обема. През това време подгответе формите покрити плътно с хартия за печене. Продават се и готови картонени форми за печене на Панетоне, които са подходящи. Разбъркайте отново втасалото тесто и внимателно запълнете формите. Всяка форма трябва да се запълни до половината или малко повече от височината й. Покрийте с кърпа и поставете на топло място. Когато тестото увеличи обема си до 2/3 от височината, го намажете с разбит жълтък и поставете в загрята на 150-160 градуса фурна, която по-късно може да намалите с 5-10 градуса. Времето за пълно  и равномерно изпичане зависи от много фактори, но обичайно е около 40-50 мин. Може да покриете с навлажнена хартия или фолио, за да не прегорят отгоре ако печете на по-високи градуси. Проверете с дървена клечка готовността. Оставете да изстине и внимателно извадете от формата. Разбийте белтъка с пудрата захар на белтъчена глазура (роял айсинг) и покрийте паската. Украсете по желание. Когато глазурата изсъхне може да декорирате в поднос с великденски яйца.