С повишаване на качеството на живот, стандартите в строителството и енергийната ефективност, се налага подмяната на старата дървена дограма или поне там, където все още я има. Тя може и да не притежава вече същите качества както преди години и да я считаме за ненужна, но има едно друго нейно приложение, което може да ни провокира да я запазим. Всеки запален градинар има нужда от оранжерия и затова, когато старата дограма вече не служи по предназначение, тя може да бъде в услуга на растенията.
В зависимост от пространството, с което разполагате, бройката, размерите и вида на старите прозорци, както и от вашите знания и умения, зависи и каква оранжерия ще измайсторите. Най-лесният вариант е просто да направите изкоп в земята с формата на рамката, след което да поставите дограмата в хоризонтално положение и да уплътните с почва отстрани. Под него може да се изкопае допълнително, да се постави дренаж и почва или цели саксии.  Боядисайте в закачливи цветове и тя отново ще пропуска слънцето и живителната топлина на лъчите, но този път стъклото ще я пази за растенията. С помощта на малко допълнителни дъски, може да се измайстори сандък или малко по-сложна конструкция, подобна на покривна, с наклон и двустранно отварящи се нагоре крила, в която да поставите растенията.
Естествено съществуват и варианти за по-сложни и мащабни конструкции, но тук се спираме на идеята за мини оранжерия от повторно използване на старата дървена дограма.
Домашна мини оранжерия от стара дограма