Стикери за стена Стикери за стена

Градинските саксии могат да имат най-различни причудливи форми, тъй като тяхната основна функция се допълва с елемента на декоративна украса. Всеки може да закупи зайче, джудже, пате или всякаква друга забавна декорация за двора, но за да се изработи уникална такава, са необходими време и търпение. Ние ще ви предложим една идея за рециклиране на непотребни пластмасови туби за вода, чрез превръщането им в невероятно красиви, ръчно изработени и артистично оформени саксии-лебеди.

Необходими са ви само пластмасова туба (от 5,6 или 7 литра); метална пръчка или дебел проводник; рабицова или друга мрежа; гипсов разтвор; бинт; бои и/или лак и мокър пясък или пръст.

Начин на изработка:
Градински лебед от пластмасова туба

Изрежете едната страна (или по-голямата видима част, ако е кръгла) на избраната от вас туба за вода, като се стремите да запазите дъното и гърлото. Поставете я хоризонтално и я напълнете с мокър пясък или пръст, притискайки силно, за може отворът да се разшири максимално и да не се деформира при работа. Пробийте капачката, огънете металната пръчка на буквата „S“, единия край подвийте навън – това ще е човката на лебеда, а другия вкарайте в капачката. Ако използвате тел може да усучите две или повече жила. Подгответе гипсова смес. Подходящи са както шпакловъчни разтвори, така и гипсови лепила, стига да имат достатъчно дълго време за работа и необходимата здравина. За нужната смес се консултирайте в специализираните магазини. За някои етапи от работата ще ви трябва по-голяма гъстота. Когато нанасяте с шпатула завършвайте с твърда четка, за да няма големи неравности.
Част от разтвора изсипете на работната повърност, а отгоре поставете тубата и я натиснете. С помощта на шпатула разпределете сместа равномерно около долната част на съда, образувайки стабилна основа. Вземете с ръка от гипса и нанесете около гърлото на тубата, като се стараете да е максимално плътно, след което с помощта на шпатула и четка покрийте целия съд с около 2см. Огънете леко двете парчета (около 15см на 30см всяко) мрежа за крилата и ги притиснете към формата, фиксирайки ги с гъст разтвор и подпори. На този етап е необходимо да изчакате известно време да стегне – около 15 мин.

Градински лебед от пластмасова туба

Започнете да нанасяте гипсова смес с шпатула, а където е необходимо с ръце, за да оформите крилата и шията. Около първия пласт на шията намотайте бинт, преди да нанесете следващия. Тук също ще е необходимо да осигурите подпора до момента на стягането. Опашната част направете от няколко парченца тел. Работете бавно и търпеливо! Подготвяйте по малко от гипсовия разтвор – колкото ви е необходим за съответния етап. Заглаждайте с мокра шпатула и четка. Внимателно изчаквайте изсъхването/стягането на всеки детайл. Това е сложно артистично занимание, а не строителна работа. Когато сте готови отстранете пясъка от вътрешността, пробийте отводнителни отвори, оцветете и лакирайте. Поставете почва и засадете от любимите ви цветя в тази уникална градинска декорация.