Стикери за стена Стикери за стена

Представяме ви четири уникални идеи за градинско езерце или

Как да си направим езерце в градината

Вероятно много хора предполагат, че направата на градинско езеро е трудно и скъпо удоволствие. Всъщност не е точно така. Необходими са малко повече усилия, доза въображение както и основните материали и инструменти за работа в градина. Вариантите за основа са два – да се използва готова пластмасова форма или да се покрие изкопа с изолационна материя. Тук ще представим вариант за градинско езеро с изолационно покритие (фолио), тъй като готовите корита са лесни за поставяне, но са по-скъпият вариант, а и формата им е предварително зададена.
Изолационното фолио може да бъде направено от различни материали – полиетилен, PVC и др. Естествено, могат да се използват и ненужни такива –платно от билборд (винил), остатъчен армиран полиетилен и т.н. Всички тези гъвкави фолиа варират по дебелина, цена и качество и съответно по-тежките са по-скъпи, по-издържливи и по-устойчиви на пробиване и разкъсване за разлика от по-леките. Ако използвате отпадъчно или употребявано фолио е добре то да не е било излагано продължително време на директна слънчева светлина.

1. Изберете мястото на езерото върху равен, относително висок спрямо общото ниво терен – избягвайте ниски терени където е възможно при дъжд водата да се стича и да препълва езерото. Първо очертайте формата на езерото на планираното място. Използвайте канап или въже, за да набележите контура на желаната форма. В средата можете да стесните и след като завършите езерото, отгоре да поставите декоративно мостче. Направете изкопа на етажи, премахнете всички големи камъни, скали и коренища.

2. Нивелирайте горните ръбове, отстранете неравностите и изравнете височините. Уверете се, че горният ръб на езерото е на по-високо ниво от това на заобикалящия го терен. Той трябва да е много добре утъпкан и фиксиран или подсилен с твърда конструкция, за да не позволява пропадане при преливане или размекване на почвата при дъжд.

3. Поставяне на изолационното фолио

Трябва много да се внимава с неговото поставяне, тъй като е възможно да се скъса. За подложка може да се използва пясък, внимателно пречистена и утъпкана почва, стар килим или мокет. Когато изчислявате размерите на фолиото не забравяйте да добавите поне 20- 25 см. за ръбовете (към ширината и към дължината). Разгърнете обшивката в изкопа и временно застъпете ръбовете й с няколко камъка. Ако разполагате с достатъчно фолио е добре да положите повече от един слой.

4. След поставянето на изолационното фолио е добре дъното и страните да се покрият (чрез подреждане върху образуваните тераси) с камъни с по-обла форма, за да се предотврати неговото прегаряне от слънцето и скъсване. Напълнете изкопа с вода. Оформете бордовете на езерото за да прикриете подгъвите на фолиото. След това обградете езерото с декоративни камъни. Около него може да засадите различни цветя и храсти. Избягвайте растения, които развиват голяма коренова система. Засадете водните растения в плътна почва в контейнери и ги поставете вътре в езерото, а подводните растения с помощта на пясък .

5. Ако не използвате филтри за водата, малко след като напълните езерото, вероятно ще започне образуване на водорасли (зеленясване), което би следвало да отмине, когато водните растенията се развият достатъчно.

6. Ако желаете в езерото да има водоскок, т.е. водата да се влива посредством делвичка или друг съд, полагате тръба, входът на която е потопен в езерото, а на изхода се монтира делвата. Водата се завърта с помощта на помпа, преминава по тръбата и се влива обратно в езерото посредством делвата.

7. Можете да използвате различни видове подводно осветление, за да получите невероятно красив ефект вечерта.

За филтриране на водата и мощността на помпата, ще трябва да се консултирате със специалистите в съответните магазини, тъй като тези характеристики се определят в зависимост от обема на вашето езеро.