Част4 – Светлина и пресаждане
Пресаждане – Фаленопсисът (Phalaenopsis) трябва да се пресажда на всеки 2-3 години, тъй като от поливане и торене на субстрата, в който расте орхидеята, той губи всички свои полезни за растението свойства. От поливането се повишава общото ниво на рН, а кората се разлага и губи своята проводимост на кислород. Освен това, остатъчните вещества от торовете се натрупват и на свой ред увеличават солеността на почвения слой.
Най-удачно време за пресаждане е периодът на ново израстване на растението, когато орхидеята изгражда нови корени. Не се препоръчва пресаждане на Фаленопсис (Phalaenopsis) с предстоящ цъфтеж, тъй като това е много вероятно да доведе до забавяне в развитието на цветоносите и окапването на неразтворените пъпки. Препоръчително е да се избират пластмасови саксии, защото глината поглъща влагата и това малко затруднява поливането. За начинаещите, използването на прозрачни саксии е най-добро – това помага да се наблюдава състоянието на кореновата система и по-лесно да се избягват грешки.


Грижи за орхидеята-светлина и пресаждане
Светлина – Наличието на достатъчно светлина е един от основните фактори, които определят нормалното развитие и редовен цъфтеж на Фаленопсиса. Тъй като хибридните представители на този род са твърде много, не може да се изведе общо правило. В зависимост от географската ширина орхидеята може да получава по-малко от необходимата светлина през зимата и повече през лятото. В общия случай, най-подходящи са прозорци с източна до югоизточна ориентация, където директна слънчева светлина може да попада върху растението само в сутрешните часове, когато слънцето е все още слабо.
На южните и югозападни прозорци интензивността на слънчевите лъчи е значително по-висока. Положителният момент при това изложение е, че Фаленопсисът (Phalaenopsis) цъфти доста по-често. Също така расте и по-компактен, с по-малки и заоблени листа, но наред с положителните страни има и отрицателни, които са и опасни. Пряката и продължителна слънчева светлина могат да доведат до нагряване на растението над 32°C и изгарянето му.
В зависимост от интензивността на пряката слънчева светлина се разграничават и различните степени на изгаряния. В първоначалния етап на въздействие, растенията придобиват леко жълтеникав оттенък или по листата им се образуват по-светли (често бели) области . При по-тежки изгаряния на листната тъкан, тя изсъхва. Често става черна с бели потънали петна, но е възможна и друга проява. За да се предпази растението от прегряване, в горещите месеци орхидеята трябва да бъде поставена зад завеса или в сянката на други растения.

Северните прозорци се считат за най-лошия вариант за отглеждане, тъй като слънчевата светлина е недостатъчна. По правило, на подобно изложение орхидеите растат бавно и рядко цъфтят. Въпреки всичко, ако това е изложението, в допълнение към естествената светлина, се препоръчва използването и на изкуствена от фито-лампи или лампи за аквариуми и терариуми. Желателно е да се използват всеки ден от 18:00 до 22:00 часа.
За най-ефективна се счита комбинираната осветеност на орхидеите. В есенно-зимния период да се държат на западно и южно изложение, а в пролетно-летния на източни и светли северни прозорци.

Част 1 – Избор и покупка

Част 2 – Основни грижи – температура

Част 3 – Основни грижи – влажност и почвен субстрат

Част 5 – Основни грижи – Поливане, пулверизиране, торене