Ето как можете да изненадате вашите гости с лесно и вкусно предястие без да са ви необходими сериозни усилия или специални продукти:

За гъбите

10 средно големи гъби
1 с. л. масло
1 с. л. ситно нарязана мащерка
(в зависимост от сезона, можете да използвате и сушена)

За пълнеж

1 хляб (по избор бял, типов или домашен)
1 пакет кашкавал около 200 гр
1/2 к. ч. разтопено масло
1/2 ч. ч. ситно нарязан зелен лук
2 ч. л. макови семена


Загрейте тиган на средна температура и поставете супена лъжица масло. След като се разтопи, добавете гъбите предварително нарязани на тънки ивици. Запържете около 5 минути и добавете мащерката. Пържете още 3-4 минути, след което оставете гъбите настрани, за да се охладят.

Загрейте фурната на 200 градуса. Внимателно нарежете хляба по дължина и ширина и около 2/3 дълбочина (не трябва да достигате до долната кора). Изсипете в разрезите гъбите и пресния лук. Поставете нарязан на ивици кашкавал. Залейте разрезите с разтопеното масло и поръсете с макови семена. Пече се на 200 градуса до разтапяне на кашкавала. В зависимост от фурната ще е необходимо постоянно да наблюдавате и ако се наложи в даден момент да покриете с алуминиево фолоио, за да предпазите от прегаряне. Друг вариант е предварително да увиете в алуминиево фолио целия хляб и накрая да отворите и запечете за 5-10 минути.

Разбира се, за пълнежа можете да използвате различни продукти. Комбинацията кашкавал, бекон, домати е класическа или различни видове сирена с гъби и сметана.