В скалите над главния път в град Трън има един малък параклис, който си струва да посетите, ако не в търсене на чудо и изцеление, то заради невероятната история на живялата в него българска светица Света Петка. Щом изкачите стъпалата до скалата, ще попаднете в малка пещера, пълна със светини и икони.


Според местните вярвания, тази пещера за известно време била скривалище и дом на православната светица Петка (Параскева) Българска, живяла през втората половина на X в. Още 10-годишна тя разбрала, че е призвана да разпространява Христовата вяра и да помага на хората в нужда. Впоследствие се превръща в обект на гонения и близо 40 години е принудена да живее, криейки се на пост и молитва.

На път към родния Епиват в заника на живота си, Петка преминава и през българските земи. Дирите й отново биват уловени и тя намира убежище в една пещера на високо и уединено място. Там се хранела с диви плодове и топъл хляб, който приготвяла върху малко огнище. Димът от него се губел в таен проход в скалата, който се оказал и нейно спасително убежище.

Един ден, когато сваляла питката от огъня, чула конски тропот и се скрила в отвора, водещ към най-високото място на хълма, откъдето и днес се вижда цялата околия. Докато се катерела оставяла отпечатъци в скалите от единия си крак и едната ръка, които можете да видите и днес. А в средата на пещерата стои питката, която се вкаменила в момента, в който преследвачите отчупили парче, за да я вкусят.

Според поверието, човек може да си пожелае нещо, като допре ръка до отпечатъка от стъпката или дланта на Света Петка или като докосне вкаменената пита. Желанията винаги се сбъдват.

0Shares