Барплотът е често използван в кухнята като самостоятелен или свързан с останалите мебели модул и затова с настоящите идеи и съвети ще се опитаме да предложим различни гледни точки към пподобно изпълнение. Както вече сме споменавали в публикацията за зониране на дневния тракт с плот, възможностите са твърде много, за да бъдат обхванати тук и затова само ще маркираме няколко ключови момента.
Един от тях е разположението му спрямо основния кухненски плот. Основните възможности са две – перпендикулярно и успоредно, но в зависимост от дизайнерското решение може също да е под ъгъл, извит или да прави чупки. Освен дизайна, функционалността е не по-малко определяща. Ако визираме височината на класическия барплот, то той трябва да бъде достатъчно висок, за да може изправен човек с питие да се облегне на него. Това е чувствително над височината на работния кухненски плот. Повечето бар-столове също се придържат към класическата висичина, но хидравличните амортисьори на много модели позволяват корекции. Ето защо, функционалността е определяща – когато се избира барплот за кухнята, не следва да се забравя, че допълнителните му функции трябва да се допълват с основната.
Широчината е друг важен аспект, защото ако за едно питие стига и една педя, ако на този плот, освен питиета, ще се сервира и храна, той следва да е достатъчно широк. Самостоятелно горно осветление е също добър избор. Материалът за изработка е много важен, когато говорим за функционалност. За храна и питиета, лаковото покрите е достатъчно, но стане ли дума за помощен плот за горещи кухненски съдове, това не е удачно решение. Всичко казано дотук, ведно с конструктивните и дизайнерски детайли, означава че поставянето на барплот в кухнята е идея, която си заслужава да бъде детайлно обмислена. Ето и няколко примера за изпълнение:Идеи за декорация на интериора със Стикери пана за стена и мебели.