С тези идеи и съвети за изграждане на беседка с барбекю ще се постараем да дадем едновременно и артистичен, и практичен поглед върху реализацията на подобно начинание. Макар че темата е била многократно засягана от нас в редица публикации, там фокусът е бил основно върху конкретен модел, функционалност или метод за реализация, например – идеите за BBQ зона, беседка с барбекю на 25м2 или идеи за градинска беседка, и т.н. Тук ще акцентираме върху материалите и конструкцията. Предвид факта, че подобен външен кът съчетава под един покрив място за отмора и срещи с приятели, и зона за приготвяне на храна, е добре да отделим сериозно количество време за обмислянето на детайлите. Като вече сме споменавали, подобни конструкции са относително сложни и изискват определен набор от строителни документи, а планирането им е важна съставна част от процеса на изграждане. Експертната помощ е необходима дори и при закупуване на готов модел.

Базовите композитни материали са камък и/или тухли и дърво, както и метал, като основната носеща конструкция може да бъде създадена по множество методи и с разнообразна визия. Покривното покритие може да бъде завършено с различни естествени или изкуствени елементи, а формата на навеса да варира от обикновен едноскатен до сложни изпълнения с много свързани и/или пресичащи се равнини.  Общият размер и функционално разпределение могат да ни осигурят външен кът с огнище и маса за четирима или голяма, разделена на зони площ, позволяваща най-различни по същността си дейности. Свързването и направата на допълни инсталации е добре да включва поне електрическа.

При планирането на кулинарната територия би могло да се използва готово или направи само барбекю или пък да се изгради по-голям кът с пещ. Използването на различни декорации, цветя, както и аранжирането на заобикалящото пространство, биха превърнали беседката в място, където с удоволствие бихме прекарали колкото е възможно повече часове. Ето и няколко идеи за различни дизайни: