С настоящите идеи и съвети за изграждане на беседка и барбекю с площ от около 25 кв.м. ще се постараем да дадем няколко практични насоки за реализация на подобен проект. Всъщност, изграждането на такъв кът за срещи и хранене на открито макар и да изглежда изключително лесен за реализация, като всяка конструкция, има своите специфики и детайли. Това е и причината подобни навеси да изискват определен набор от строителна документация.

Абстрахирайки се от чисто техническите и конструктивни детайли, които се нуждаят квалифицирано експертно решение, има редица други подробности, които е желателно да бъдат обмислени още на етап идея. На първо място това е разположението. Когато възнамеряваме да изградим беседка в двора, ние го правим с мисълта за наслада на различни емоционални и кулинарни мигове на открито. Ето защо, именно позицията на площадката за градеж е от ключово значение. Посоката на въздушните течения е най-важна. Макар и в класическия случай северната страна да е най-ветровитата, това не винаги е така. Спецификата на релефа прави всеки терен различен и затова наблюденията за посоката на вятъра за конкретното място и през конкретните месеци е нужна. Малцина са тези, които ще ползват беседката през студените дни, а е възможно именно тогава посоката на повечето ветрове да е една, а през топлите друга. Позиционирането на този открит градински кът така, че защитените му от стени страни да възпират по-силните течения, ще донесе повече уют, комфорт и намали риска от неочаквани настинки.

Определете размерите на зоната за готвене и тази за консумация и забавление. Ако приемем, че основния материал за изграждането на беседката е дърво, то за барбекю зоната това ще е камък или тухли. Колкото по-голямо е огнището, толкова по значима ще е каменната част. Разбира се, възможно е и да не изграждате такова, а да разчитате на преносимо на въглища, ток или газ. Обмислете вида, големината, разположението, възможностите за преконфигуриране на масата и местата около нея. На шест стола е невъзможно да се съберат осем души, докато това е постижимо на две пейки с обща дължина равна на сбора на шестте стола.

Близостта до дома и специално до кухнята, ако не предвиждате създаване на ВиК връзки е много важна. Все пак не е удобно да се заобиколи цялата къща, за да се измиете или вземете една подправка или продукт. Същото важи и за електричеството и респективно за осветлението. Казано с няколко думи – колкото повече възможни детайли премислите преди началото, толкова по-успешен ще е финалът.


Източник: dom.pl

0Shares