Стикери за стена Стикери за стена

Очите са тези, които първи опитват храната, а в случая и цялата красота, и цветно богатство на дъгата. Желатинът се употребява често в сладкарството за постигане на различни ефекти, но използването му като основа за направата на десерт, дава друга идея за възможностите му. Представената идея за многоцветен пудинг е красив и вкусен пример за тези възможности. Тази рецепта има няколко варианта за изпълнение като двата основни са с алкохол (водка или бял ром) и без, а количествата се съобразяват със съда за приготвяне и предписаните обеми на пакетчетата желатин.

Необходими продукти:

За алкохолен пудинг:
4 1/2 ч.ч. вода;
6-7 с.л. желатин и 6-7 различни оцветителя;
3 ч.ч. водка / ром (много студени);
1 1/4 ч.ч. гъсто кисело мляко или сметана.
За обикновен пудинг:
8 3/4 ч.ч. вода;
6-7 с.л. желатин и 6-7 различни оцветителя;
1 1/4 ч.ч. гъсто кисело мляко или сметана.

Забележка: Може да използвате готов цветен желатин. Съобразете количеството с предписанията на производителя. Желателно е да овкусите млякото /сметаната с ванилия или плодова есенция. Разделете пропорционално преди започване на работа.


Желатинов пудинг "Дъга"

Начин на приготвяне:
Поставете съответното количество желатин във вода, оставете да се накисне за 1-2 мин. и на бавен огън го разтворете при непрекъснато бъркане. Добавете цвят и свалете от огъня. Ако ще приготвяте пудинга с алкохол, сега е момента да го прибавите – 1/2 ч.ч. силно охладен (няколко часа в камерата) и да разбъркате, за да се смесят. Изсипете 3/4 от сместа във формата и поставете в хладилника за около 15-20мин. Тя трябва да стегне достатъчно, но да е лепкава при допир, за да се слепи добре със следващия пласт. Останалата 1/4 от желатина оставете да се охлади в купа, докато започне леко да стяга. Постепенно, бъркайки добавете 3 с.л. от киселото мляко до хомогенизиране. Този етап също е важен, тъй като желатинът с млякото трябва да се охлади до стайна температура преди добавянето му във формата, в противен случай няма да се получи добра граница между цветовете. Внимателно изсипете млечната субстанция върху предния слой и върнете в хладилника. Охладете за около 15 мин. – отново трябва да е лепкаво при допир. Повторете операцията с останалите цветове. Оставете в хладилника за една нощ. Извадете непосредствено преди сервиране и потопете формата за няколко секунди и почти до ръба в топла вода. Отлепете краищата с пръсти ако е необходимо и обърнете в подноса за сервиране. Вашият кулинарен шедьовър е готов да внесе радост у дома.