Семейство: Кактусови (Cactaceae).
Родина: Южна и Централна Северна Америка.
Описание: Кактусите се срещат в голямо разнообразие от форми, цветове и нюанси и са едни от най-непретенциозните стайни растения, но има няколко правила, към които трябва да се придържате при отглеждането им. През есента те изпадат в покой. През това време не им трябва нито вода, нито светлина или подхранване.


Универсални правила:
• Обилна слънчева светлина
• Редовно поливане през лятото при пълно изсъхване на почвата
• Зимуване на хладно и сухо място при не повече от 10⁰C
Ако се опитате поне веднъж да отгледате кактус, след това дори няма да забележите как няма да ви стигне място на перваза… Един съвет: ако не ви достига мястото, покорете въздушното пространство. Проявете фантазията си!


Засаждане на разсада:
В съд с височина 3–5 см. поставете 1 см. торф, отгоре насипете измит в няколко води пясък. В приготвения по този начин грунд посейте семена, без да ги засипвате. Увийте съда в полиетиленов плик, поставете го на светло и топло (20– 25⁰C) място без пряка слънчева светлина.

Размножаване: Най-лесно кактусите се размножават вегетативно. Това става, като се вкорени някое разклонение на кактуса. Това се прави след отрязване на тялото на кактуса, което има силно коренище. От пънчето поникват разклонения, а именно тези разклонения вкореняваме.

Светлина: Колкото може повече.

Поливане: През топлите месеци се полива веднъж на 10 дни, а през най-горещите летни дни се полива веднъж на пет дни. През зимата е най-добре да не се поливат изобщо или ако се полива да е през топлите зимни дни.

Торене: През две седмици добавяйте тор (течен тор) с високо съдържание на калий и фосфор. Фосфорът и калият стимулират растежа и цъфтежа на кактусите.

Кое е най-подходящото място за отглеждане на кактуси?
През лятото южните прозорци не са най-доброто място за много растения. Само най-здравите цветя са способни да понесат преките слънчеви лъчи, без да не бъдат изгорени листата им. Но това място е отлично за вашите кактуси и сукуленти. През зимата южният прозорец става идеално място за всяко стайно растение.
Всекидневното пулверизиране с мека вода е добро за кактусите и се препоръчва за растенията с немъхести листа.

Възстановяване на кактуса:
Кактусът може да започне да гние при продължителна влажна среда. В такъв случай е нужна „Бърза помощ“. Трябва да се изреже всичко, което е започнало да гние. Мястото на срязване трябва да се подсушава в продължение на няколко дни и едва тогава растението да се посади в разрохкана почва. Следващите седмици поливайте кактуса внимателно, докато не се появят първите корени.

Вредители:

Акари (паякообразни)
Щитоносни въшки (коренови и власести)
Брашнен червей
Листни въшки (рядко се срещат)