Представената тук идея за капково напояване с бутилка е ефективен метод за поддържане на така необходимата живителна влага в почвата и корените на растенията в дома или градината. Тя е особено полезна през горещите месеци, а в зависимост от изпълнението и обема на пластмасовата бутилка може да поддържа влажността от няколко дни до седмици. Освен лесното изпълнение, идеята не изсисква и никакви средства, тъй като единствените необходими материали за реализирането ѝ са ненужни пластмасови бутилки или туби. В домашни условия това може да бъде малка, половин литрова или по-голяма – до два-три литрова бутилка. То се определя основно от обема на саксията и нуждата на растението от вода. От гледна точка на естетическата визия, подобно решение не е особено адекватно за ежедневна употреба, но е незаменим вариант за опазване на живота на домашните растения при продължително отсъствие на домакините. От страна на ефективността е желателно предварително да се тества оптималния брой и размер на отворите, защото в зависимост от почвения състав може да има съществена разлика в скоростта на напояването.

Метод за реализация:

В капачката на пластмасовата бутилка се разпробиват малки отвори, чийто брой и диаметър следва да зависи от желаната скорост за оттичане. Това е най-добре да се провери практически, защото едни и същи отвори имат различна проводимост при глинести и рохки почви. Добра идея е при обратното завиване на капачката да се постави малко парче марля или друг пропусклив материал от вътрешната страна на капачката, който да пречи на проникване на почва и запушване на отворите. Когато капачката е монтирана на пълната бутилка, тя се заравя с гърлото надолу, като разпробитата капачка попада в почвата, а в дъното, т.е. най-високата точка се прави малък отвор за въздух, който да заема мястото на изтеклата вода. По този начин течността бавно и постепенно ще се стича в пръстта, като няма да има излишно изпаряване, независимо от околната температура.

Предвид необходимостта от повече вода, за използването на този метод в двора или градината е добре да се работи със значително по-обемни съдове, на които да се отстранят дъната. По този начин след като веднъж са заровени, те ще могат лесно да се пълнят.

0Shares