Стикери за стена Стикери за стена

Катаиф е название на изключително популярен арабски десерт, който наподобява пълнени палачинки и се приготвя традиционно за Рамадан. Арабското катаиф (араб.- قطايف), преминавайки през Турция и Гърция се превръща в кадаиф, а самата дума започва често да се свързва с друг популярен арабски десерт – канефа (араб.- كنافة). Традицонния катаиф е без съдържание на животински продукти и много често е с двойна термична обработка, като след приготвянето на палачинките те се пържат, а в много по-редки случаи се пекат. Както повечето популярни храни, които са се приготвяли в продължение на столетия на различни територии, така и при катаифа има множество нюанси и детайли различаващи отделните кулинарни изпълнения. Ние ще ви предложим два класически варианта (с грамаж и с обем) за тесто и плънка от ядки, мед или сметана и канела.

Необходими продукти:

Вариант 1
Брашно – 300гр.
Пшеничен грис – 30гр.
Суха мая – 5гр.
Розова вода – 15гр.
Вода – 500мл.
Вариант 2
Брашно – 2ч.ч.
Бакпулвер – 1с.л.
Вода – 3ч.ч.
Ванилия – 1бр.
Розова вода – 1с.л.
За плънката:
Ядки – шам фъстък, бадеми, орехи, др.
Кокосова или др. растителна сметана
Пчелен мед

 

Начин на приготвяне:

От продуктите за тестото забърквате полутечна каша, като за катми или дебели палачинки и я оставяте за около половин час ако работите с мая, а ако изберете бакпулвер и десетина минути са достатъчни. Ако е твърде гъста може да добавите още вода. В загрят тиган с незалепващо покритие, на ниска до умерена температура, слагате по две супени лъжици от сместа и с обратната страна на лъжицата я оформяте като кръг. В зависимост от големината на тигана определяте и по колко броя ще приготвяте едновременно. Характерното за този десерт е, че той не се обръща като палачинките и в просеца на готвене се получава пореста структура. Съхраняват се под кърпа, за да не изсъхват. В зависимост от избора за последваща обработка може да ги изваждате и преди да са готови окончателно. Това се прави в случай, че изберете вариант с последващо пържене. В този случай, в полуготовия катаиф, от незапечената страна се поставя избраната плънка и се превива на две, като с прищипване се запечатва добре. В дълбок съд със сгорещена мазнина се пържи да златисто. Поднася се с мед или гъст захарен сироп с лимон и канела.
Ако изберете да избегнете пърженето, то оставяте в тигана до пълна готовност, като отново готовия катаиф поставяте под кърпа, за да омекне, след което пргъвате на две и сприщипване само в единия край оформяте фунийка. После напълвате готовите фунийки с избран пълнеж, посипвате с мед и поднасяте. Когато нямате притеснения относно съдържанието на продукти от животински произход, пълнеж от сирене Рикота с ядки и мед е божествено вкусно.