Стикери за стена Стикери за стена

Има десетки, а може би и стотици рецепти за приготвяне на Великденски козунаци, но независимо от нюансите, важното за този празничен, сладък обреден хляб е да е перфектно замесен и да втаса добре. Много са формите на сплитане, украсяване или аранжиране с различни продукти и плънки. В следващите редове ще ви предложим една пролетна идея за оформяне, а именно като цвете.

Необходими продукти за тестото:


Козунак "Великденско цвете"

Около 1 кг брашно
6 яйца
250 гр. затоплено мляко – около 30градуса
125 гр. разтопено масло
100 мл. олио
300 гр. захар
1/4 ч.л. сол
20-25 гр. прясна мая
Ванилия или ванилова захар
Настъргана портокалова или лимонова кора

Начин на приготвяне:
Всички продукти освен млякото трябва да са на стайна температура, а в помещението за работа да е топло.
Разтворете маята в топлото мляко и забъркайте рядка каша с 1 с.л. захар и 4 с.л. брашно, и оставете на топло за 20-30 мин. да втаса. Разбийте яйцата със захарта – като за кекс. Добавете останалите продукти, втасалата каша и накрая постепенно брашното замесвайки гъсто тесто. Колкото повече месите, толкова по-добре. След замесването покрийте с кърпа и оставете на топло за около час. Разточете правоъгълник, поръсете с разноцветен локум, желирани дражета и/или напоени с ликьор сушени плодове. От посоченото количество могат да се завият два по-малки или един голям козунак. Свийте на руло, а от рулото оформете кръг и поставете в съда за печене. С нож или ножица направете
напречни разрези по посочения начин. В центъра сложете огнеупорен съд, който ще запази отвора при последното втасване и печенето. Покрийте отново и поставете на топло за около 30-40мин. Намажете с разбит във вода жълтък преди поставяне в загрята на 200гр. фурна. Печете до пълна готовност – около 25-30мин. Времето за печене зависи много от типа фурна, но ако имате опит с козунаците, ще се справите. Украсете ако желаете с белтъчена глазура или разтопен на водна баня шоколад, или друга декорация по-избор (в случая цветни бонбони и кошнички от шоколадов корнфлейкс), а в средата с великденски яйца.