Елзас е френска област на границата с Германия и Швейцария, преминавала многократно във владение на една или друга държава. Столица на Елзас е Страсбург. Той е известен със своята катедрала от червен камък и с квартала си „Малка Франция” – най-добре запазеният цялостен ренесансов ансамбъл от къщи във Франция. Задължителна спирка в Елзас е Колмар. За Жорж Дюамел, Колмар е “най-красивият град в света”. Той често е определян и като най-елзаският град в Елзас! Без да прекаляваме със суперлативи, Колмар несъмнено остава един изключителен град, поради богатството и разнообразието на своето историческо и архитектурно наследство.

Много са красивите места в Елзас, но да отбележим и местната кухня, която е вкусна и изискана. Елзаските готвачи успяват да внесат финес в типични немски ястия като кисело зеле, кнедли и яхнии.

Лозята на Елзас се простират почти без прекъсване на 100 км между Страсбург и Мюлуз. Тези, разположени в най-топлите подножия на планинския масив, се радват на един от най-сухите континентални климати във Франция, което прави от Елзас чудесно място за лозарство. Елзаското вино е изцяло с контролирано наименование за произход и на 90% бяло, бутилирано в единствената разрешена за това бутилка “flûte d’Alsace”. През август в Колмар се провежда регионалният панаир на елзаските вина, като това е най-голямото събитие от подобен род в Елзас.