Стикери за стена Стикери за стена

Направата на домашно барбекю от стари автомобилни джанти е идея, която вече сме засягали, но тук ще се спрем конкретно на изработката му от две такива. Всъщност, това е един много лесен метод, но само за хора с опит при работа с метали, за рециклиране на ненужните парчета желязо в практична градинска скара. Масивната изработка на джантите позволява претворяването им с минимална допълнителна намеса в ефективно малко огнище.

Свързването на двете е необходимо за постигането на по-добра и дълбока горивна камера. Това от своя страна изисква и малко повече детайли при изработката, но те само увеличават добавената стойност на тази практична идея. Всичко, от което се нуждаете са две стари джанти, малко допълнителни железа, инструменти и вдъхновение. Поради своята дълбочина, за която споменахме, освен като барбекю, подобна градинска вещ може да служи и като открито преносимо огнище за множество други начинания, за които имате нужда от огън. Размерите му, от друга страна, позволяват лесното му пренасяне там където ви е необходимо.

За направата на барбекюто първо трябва да отстрани стената с отворите за болтовете в едната джанта. От дебела ламарина се изрязва кръг с размерите на вътрешния диаметър на джантите, който да служи като дъно на горивната камера. Добре е да се изрежат два кръга, като втория се остави настрана. В ламарината се разпробиват множество отвори за въздух, поставя се на мястото в долната джанта, а после двете се заваряват заедно, свързвайки ги по бордовете. Шевът трябва да е добър, а също и да се наварят отворите за вентилите. За да се осигури добър приток на кислород за горенето, трябва и да се заврят три крака, които може да са просто от винкел или изработени с повече артистичност. Малко над нивото на разпробитата ламарина се очертава и изрязва правоъгълен капак, който отново се монтира като вратичка на панти. Тази вратичка, освен че ще позволява допълнителен контрол на горенето, също така ще спомага за лесното разпалване и почистване. Самите панти могат да се направят от заварени към джантите две големи гайки и зхванат към вратичката огънат метал който да влиза в тях. Добре е да се завари и дръжка на вратичката. Барбекюто може да се боядиса с подходяща боя, след което да се разпали да обгори, да се монтира скарата и да се тества. Вторият метален кръг с отвори може да се поставя във вътрешния диаметър горната джанта, когато се ползват само дървени въглища, които нямат нужда от подобен обем при горене.