Естественият пламък винаги създава уют в дома и може да е в хармония дори и с най-футуристичните дизайни. Ако нямате камина, то огънят може да присъства в къщата чрез свещи или светилници като декорация в интериора или украса за трапезата.

Ние ще ви предложим една артистична, изключително лесна, но и в същото време много красива идея за собственоръчно направена лампа с масло. За целия процес не е необходимо много време или голям бюджет, достатъчни са желание, вдъхновение и въображение. Нужни са буркан или повече от един, с красива форма и твърда капачка на винт, чук, отвертка или шило (бормашина и съединител с две шайби и две гайки за по-солидно изпълнение), фитил, парафин или течност за маслена лампа, декорации по избор ( различни плодове и дарове от природата).Първо трябва да направите отвор в капачката, през който да прокарате фитила. Най-лесният начин за това е като поставите капачката върху дъска и я пробиете с помощта на чук и отвертка ( шило). При по-голяма плътност на метала или при по масивен фитил е добре тази операция да се извърши с бормашина, като капачката трябва да е изключително стабилно прикрепена, за да не се завърти заедно със свредлото. Ако искате по-голяма прецизност и завършеност на изработката е добре да закупите от специализиран магазин съединител с външна резба и с диаметъра на фитила, който да прокарате през отвора. След това го фиксирате с помощта на шайбите и гайките или друг накрайник. Прокарвате фитила (това може да направите и на финала при завиването на капачката), с което приключвате с техническата част от изработката и ви остава артистичната.

Можете да аранжирате всеки буркан с неограничени комбинации от естествени продукти – шишарки, цветя, клонки, листа, плодове, зеленчуци, ядки, камъчета, мидени черупки и други. В зависимост от сезона или празника подхождайте тематично. За Коледа са подходящи шишарките и елхови или борови клонки като основен мотив, докато при летните декорации са по-очаквани морските елементи и цветя. По време на тази художествена изработка е добре да се остави място за тази част от фитила, която ще стои вътре в буркана или самият фитил да се постави сред декорациите, а после да се прокара през отвора в капачката.

След като сте приключили с декорацията, заливате с парафин или друго масло за лампи. Това е необходимо условие, за да има продължително горене от една страна, а от друга ще консервира вашата творба от естествени материали, запазвайки цветовете и свежестта на украсата. Завивате капачката и уникалната, ръчно изработена лампа е готова да дари настроение и романтика за всеки празник и във всеки дом.