Стикери за стена Стикери за стена

„Лате арт“ или рисунките върху повърхността на чаша с кафе са прекрасно артистично занимание, което може да дари усмивка преди още да сте отпили от ободряващата напитка. Както вече споменахме, основните техники са „свободно заливане“ (англ. „free pouring“), наричано още „питчинг“ ( от англ. „pitcher“ – кана) и гравиране или „етчинг“ ( англ. „etching“). Всеки може да опита да създаде рисунка по този начин, а дори и несполучливият опит ще бъде изконсумиран с удоволствие.


„ЛАТЕ АРТ“ ИЛИ ИЗКУСТВО ВЪРХУ КАФЕ

Основната техника с изливането на мляко и млечна пяна в чашата с кафе исисква единствено опит и сигурна ръка. От значение са много фактори – от гъстотата на напитките през скоростта, ъгълът и разстоянието за наливане, до най-нежните движения на китката и поръсването с канела.

Методи за рисунки на кафе - "Лате арт"

Баристът, т.е. човекът който създава това изкуство може да си помага със специална пръчица, за да твори. Тогава могат да се постигнат по детайлни форми. В зависимост от това коя напитка е налята първа се определя и основа на рисунката. Може да се използва лъжичка за внимателно поставяне на млечната пяна върху каймакът. По този начин се създават две контрастни основи, които се гравират.

Методи за рисунки на кафе - "Лате арт"

Добавянето на шоколад създава допълнителен контраст на фигурите и увеличава артистичните възможности пред бариста.

Методи за рисунки на кафе - "Лате арт"